Wie niet weg is wordt gezien; Het Wilde Oog

HCO Tn najaar 2013In het Historisch Centrum Overijssel is vrijdag 27 september de tentoonstelling Wie niet weg is wordt gezien geopend. Zoals de flyer die bij de expositie hoort beschrijft is dit: “een multimediaal project (taal, foto en film) met senioren, vrouwen in klederdracht en vaders en zonen van de Vrije School.

Waarom juist deze mensen? Omdat zij vertegenwoordigers zijn van subculturen in onze maatschappij. Niet mensen die meedoen met wat de mode voorschrijft maar mensen die hun eigen geschiedenis, normen en waarden trouw blijven. Hans Lemmerman en Inge van Run vormen sinds 2000 Het Wilde Oog onder het motto: Kijk Wild & Denk Lenig. Zij zijn geïnteresseerd in deze mensen en groepen.

Staphorster dames en de kunstenaars Hans Lemmerman en Inge van Run

Staphorster dames en de kunstenaars Hans Lemmerman en Inge van Run

Mensen van de Vrije School en de Staphorster vrouwen hebben veel overeenkomsten, juist in het bewaren van hun opvattingen. De Vrije School in de verwondering over de natuur en hun liefde voor bijvoorbeeld sprookjes en legenden. De Staphorster vrouwen in hun trouw aan hun klederdracht en bijvoorbeeld de inrichting van hun huis. Dat alles heeft het Wilde Oog in beeld willen brengen. Met verwondering, nieuwsgierigheid naar hun levensstijl, naar de mensen achter de klederdracht, om stigma’s voorbij te zijn. Want waarom zou je mensen om levensstijl moeten afkeuren? We kunnen veel van ze leren. Dat kun je zien in de filmpjes die gemaakt zijn van de Staphorster vrouwen. Ze doen mee aan dit project wat al bijzonder is te noemen en zonder problemen voltooien ze de opdrachten van de kunstenaars.

Fotografie: Yke Reilink & Erica Bastiaanse

Aangevuld met gebeurtenissen uit hun leven komt er een boeiend portret van een wereld die misschien ver van ons afstaat, maar toch zo dichtbij is. Datzelfde geldt ook voor de vader en zijn zoon die op de Vrije School zit. De films worden zo tot een levend archief, dat we moeten koesteren. Niet voor niets is het Staphorster stipwerk onlangs op de lijst van Immaterieel Cultureel erfgoed geplaatst.

Fotograaf: Frank Auperlé

Fotograaf: Frank Auperlé

Meer informatie over deze tentoonstelling vindt u op de site van het Historisch Centrum Overijssel.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/09/28/wie-niet-weg-is-wordt-gezien-het-wilde-oog/15026/