Kinderen ontwerpen speelplek in parkje Larixstraat

Glijbaan Larixstraat TnHet Wonderwoud is vanmiddag het toneel voor de tweede bijeenkomst met kinderen uit de Bollebieste. Zij zullen de ouderen vertellen hoe zij hun buurt willen veranderen in een fijne speelbuurt.

Woensdagmiddag 30 oktober rond kwart over twaalf verzamelen zich acht kinderen van de school. Verder zijn aanwezig Mathilde van den Ende, Ilse Bloemhof en Leon Wiers (stagiair) vanuit de gemeente Zwolle, Maike Smeenk van de GGD en Sayma Kuipers van Travers Welzijn. Dit alles onder de bezielende leiding van Joost van Jantje Beton.

Eerst wordt er een gezonde lunch geserveerd en om kwart voor één vertrekt de groep te voet naar het parkje aan de Larixstraat. Daar kijken de kinderen rond, spelen op de toestellen die er al staan en daarna gaat iedereen weer naar de school.

Tweede Bijeenkomst Jantje Beton 2013-10-30-12

In het handenarbeidlokaal knutselt het Buitenspelen Actie Team (kinderen uit de Bollebieste en Jantje Beton) druk aan hun favoriete speeltuigen. Zo is er een jongen die wel een witte limousine in het park wil hebben. Dat zou leuk zijn om in te klimmen. Anderen ontwerpen springkussens, een glijbaan en een vogelnestschommel. Een andere origineel idee is een skatebaan met schansen of versierde rietjes waar je in de speeltuin uit een flesje kunt drinken. Ook heeft iemand een idee voor een fluisterhoek waar je met elkaar kunt praten door middel van aan elkaar geknoopte plastic bekertjes.

Skatebaan met springschansen is één van de ontwerpen

Skatebaan met springschansen is één van de ontwerpen

De bedoeling is dat de gemeente, GGD, Travers en Jantje Beton naar de ideeën gaan kijken en toetsen op haalbaarheid. Over een maand of twee komt men terug en wordt er verder gepraat. Het gaat niet alleen over speeltoestellen maar ook over natuurlijk spelen. Dat wil zeggen dat kinderen ook graag spelen met materialen die in de natuur aanwezig zijn.

Was het dan geen goed idee om de omgewaaide bomen van deze week in het Larixplantsoen op te ruimen? Jawel, want spelen moet wel veilig zijn. Fantaseren met eenvoudige attributen is mooi, maar op ongelukken zit niemand te wachten.

Speelplek aan de Larixstraat

Speelplek aan de Larixstraat

Het is wel de bedoeling dat zo veel mogelijk kinderen mogen mee denken, ook kinderen die niet bij het Wonderwoud op school zitten. Daarvoor hebben ze nog wel de tijd, want Jantje Beton en de gemeente nemen een heel jaar om tot iets moois te komen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/10/31/kinderen-ontwerpen-speelplek-in-parkje-larixstraat/15796/