Provincie promoot openbaar vervoer

OV bijeenkomst tnRuim veertig senioren komen af op de bijeenkomst ‘Doe mee met het OV’ van de Provincie Overijssel in de Terp aan de Radewijnsstraat. Openbaar vervoer ambassadeurs Truus Gijsberts en Rob Bos informeren de belangstellenden over het reizen met bus of trein en het gebruik van de OV-chipkaart. Met name Bos is enthousiast over de chipkaart: “Ik gebruik ‘m al sinds 2008 en zou niet meer anders willen.”

De provincie wil graag dat meer mensen, en met name senioren, gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat heeft twee reden, in de eerste plaats blijven ouderen meer in beweging en onafhankelijk. Daarnaast zijn zij een ideaal publiek om te reizen in de daluren, wanneer het rustig is in de treinen en bussen.

Van de mensen in de zaal maakt ruwweg de helft gebruik van het openbaar vervoer, maar de voorkeur gaat bij velen uit naar een papieren treinkaartje. Er is hier en daar dan ook enige opluchting te bespeuren wanneer Bos vertelt dat deze kaartje voorlopig blijven. “Maar ze worden vors duurder, want er komt een barcode op die kaartje en die code moet gelezen kunnen worden door speciale toegangspoortjes.  Dat moet natuurlijk betaald worden.”

OV bijeenkomst 2

Voor de bus wordt de OV-chipkaart al wel veel gebruikt. Om de niet-gebruikers over de streep te halen, somt Rob Bos de voordelen op. “Met de persoonlijke Ov-kaart kun je bijna van al het openbaar vervoer gebruik maken. Alle voordelen van abonnementen die je al had blijven bestaan en je reist in de daluren met veertig procent korting. Wanneer je het saldo automatisch laat aanvullen van je bankrekening, hoef je er maar een klein bedrag op te zetten en heb je altijd genoeg saldo om te reizen.”

OV bijeenkomst 4

“Wat als ik nu naar Zalk wil?” roept een man in het publiek. “Daar is geen openbaar vervoer. Hoe kom ik daar dan?” De oplossing voor deze meneer is de regiotaxi. Deze is er voor iedereen die naar plekken wil waar geen openbaar vervoer is, maar je kunt niet met je Ov-chipkaart betalen.  “Wel reis je van deur tot deur tussen 6 uur ’s morgens en half twee ’s nachts. Kun je er echt lekker uit,” lacht Truus Gijsberts. Truus is vooral fan van de trein op de Vechtdallijn.  “Door de lage instap kun je er ook makkelijk met  de rollator naar binnen, net als in de bus.”

OV bijeenkomst 1

De Vechtdallijnen worden beheerd door Arriva. De NS kent ook treinen met een lage instap, de Sprinter, maar deze treinen hebben geen toilet. “Daar zit je dan met je volle blaas,” moppert een dame in het publiek. Deze en ander klachten kan ze invullen op het enquêteformulier dat aan het begin van de bijeenkomst is uitgedeeld. In de pauze en na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid vragen te stellen aan de ambassadeurs. Die willen zelfs wel met een klein groepje op stap om te laten zien hoe de Ov-chipkaart in de praktijk werkt. Heeft u ook vragen, of zou u hulp willen bij het gebruik, dan kunt u met Truus en Bob contact opnemen.

truusgijsberts@xs4all.nl
Rob Bos 0321 31 56 95

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/11/13/provincie-promoot-openbaar-vervoer/16018/

1 reactie

  • Kees van Leeuwen on 14 november 2013 at 11:05

  Provincie promoot openbaar vervoer

  Beste mensen een leuke kop boven dit artikel.
  Maar de realiteit zal straks anders zijn, omdat de provincie helemaal niet de promoter is die hier geschetst word.
  Nee de provincie gaat volgend jaar saneren, weg met het de streekbussen, weg met een goed openbaar vervoer.
  De coalitie in de provincie heeft geen euro over voor een goed en rendabel OV, nee men investeerd liever in asfalt en vrijwillgers in plaats van betrouwbaar openbaar vervoer.
  Staat u straks met uw nieuwe OV Chipkaart te wachten, blijkt dat de bus niet meer rijdt, of dat er een buurtbusje aankomt waar u zich met veel moeite in moet hijsen.
  Nee, provincie OV promoten betekent investeren en betrouwbaar OV behouden in plaats van meer asfalt en wel investeren in het “Kampenlijntje en 100 miljoen in een stationsgebied waar straks geen bus meer komt.

Reacties zijn uitgeschakeld.