Zien, horen en proeven bij Palet

Palet tnKunstenaars uit Diezerpoort en omstreken presenteren recent werk op de open atelierdagen bij kunstenaarsvereniging Palet. Zaterdag 23 en zondag 24 november staan de deuren aan de Stilobadstraat 9 open van elf uur ’s morgens tot vijf uur ‘s middags. Behalve een breed assortiment aan kunstwerken is er ook een kunstmarkt en wordt in de kantine de appeltaart bij de koffie aangeprezen.

“Heeft u ook decafé koffie?” vraagt een dame aan de barman. “Doe maar gewone hoor”, roept haar vriendin vanaf een tafeltje. De dames lijken het naar de zin te hebben. Ze hebben er al een hele route opzitten. Behalve de ruimtes beneden zijn alle ateliers op de verdiepingen open. Voor degene die slecht ter been is, biedt de lift een uitkomst. Het oude pand blijkt verrassend veel lichte ruimtes te bevatten. Overal zitten en staan de kunstenaars het bezoek op te wachten. In de kleinere ateliers is het zelfs proppen wanneer er zich meerdere belangstellenden  melden. En dan te bedenken dat het op de zondag meestal drukker is.

Volgens beeldend kunstenaar Joke plomp is dat altijd het geval. “Zaterdag doen de mensen vaak boodschappen, gaan ze gezellig de stad in. Maar het druppelt nu al lekker door. Zo rond de middag wordt het steeds drukker.” Joke zit omringd door kleine en grotere doeken in strakke lijsten. Op de tafel naast haar staat een grote bak met handgemaakte kaarten. “Die verkopen het best,” zegt Joke, “maar die kosten ook maar vijf euro.”

 

Aan het grote aantal fietsen te zien, is er een goede opkomst

Aan het grote aantal fietsen te zien, is er een goede opkomst

Cees Bouman zit op een kruk geleund tegen de muur tegenover Joke. Hij heeft grotere werken  en een heel andere stijl van schilderen. De penseelstreken zijn grof, maar de afbeeldingen duidelijk herkenbaar. Bovendien vrolijk van kleur. Ze doen haast zomers aan op deze grijze zaterdag. Een ouder echtpaar is duidelijk gecharmeerd en drentelt een beetje rond de tafel met de kleinere werken. “Deze dan?” vraagt de dame terwijl ze op een stilleven met bloemen wijst. Die wordt het en Cees Bouman heeft zijn eerste werk van vandaag verkocht.

Een verdieping hoger is onder andere het atelier van Marrie de Boer te vinden. Zij maakt keramische beelden. Ze heeft haar werkplaats opgeruimd en de werktafel schoongepoetst. Haar kleurrijke werk staat op planken en kasten om haar heen en op de tafel een vrolijk boeket in een zelf gemaakte vaas. Vanwaar die grote voorraad? “Ik heb veel exposities,” legt Marrie uit, “en die willen elkaar nog wel eens overlappen. Ik moet dus voorraad hebben voor twee. Op de kasten staat mijn laatste werk. Daar heb ik veel meer kleur in gebruikt. Vissen- en vogelfiguren zijn heel geschikt om je fantasie op los te laten, vandaar dat je die veel ziet.”

Marrie de Boer in haar opgeruimde atelier

Marrie de Boer in haar opgeruimde atelier

 

De kunstenaressen wil ook nog wel even de ruimtes met de ovens laten zien. Twee stuks, één voor het kleine en één voor het grotere werk. Volgens Marrie een kostbaar bezit. In de werkplaats tegenover haar atelier staat een klei wals. “Die is eigenlijk van mij, maar ik vind het prima wanneer anderen die wals ook gebruiken. Het reliëf in mijn kunstwerken krijg ik door stukken kant in de gewalste klei te drukken. Verschillende stukken kant en dus ook verschillende afdrukken in de klei.”

Op de bovenste verdieping bevindt zich het atelier waarin de beeldend kunstenaar ook met kant lijkt te werken. Niets is minder waar. Marjan Schutte werkt met siliconenspuiten. Dezelfde die de klusser bij de bouwmarkt haalt, maar Marjan maakt er ragfijne kunstwerkjes van. Halskettingen om precies te zijn. In de kleuren zwart, koraalrood en wit heeft ze tere bloem- en fantasiefiguren aan elkaar gespoten. In de korte modellen is een piepklein magneetslot verwerkt. “Slechts vijftien euro”, lacht ze de bezoeker toe.

Marjan Schutte met naast haar op de grond enkele silicone halskettingen

Marjan Schutte met naast haar op de grond enkele silicone halskettingen

Geen onaardig idee met de feestdagen voor de deur. Aan cadeau ideetjes ontbreekt het de bezoeker zo wie zo niet. Neem de prentenboeken die Loek Koopmans voor zich op tafel heeft liggen. Een oud Duits gedicht ‘Vom Baümlein, das ander Blätter had gewollt’ heeft de kunstenaar vertaald, bewerkt en van illustraties voorzien. De kunstenaar wijst naar een serie in andere talen. “Zelf in het Japans is het verschenen. Ik heb later iemand die Japans beheerst een gevraagd het exemplaar terug te vertalen, maar toen kwam er heel wat anders uit. Een verschrikkelijke sneeuwman kwam er in voor. Het verhaal was helemaal aangepast aan de Japanse cultuur. Prachtig toch?

Loek Koopmans met in zijn hand de Japanse versie van zijn boek 'Het boompje'

Loek Koopmans met in zijn hand de Japanse versie van zijn boek ‘Het boompje’

Verhalen van kunstenaars over de dingen die hun bezig houden zijn wellicht een bron van inspiratie voor uw eigen artistieke aspiraties, maar gewoon op je gemakje rondneuzen, kijken en luisteren, of genieten van koffie met appeltaart is ook prima. Zondag heeft u nog tot vijf uur de tijd om van al het gebodene te genieten en wellicht komt u met een schitterend cadeau naar huis.

Bijkomen aan de bar

Bijkomen aan de bar

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/11/23/zien-horen-en-proeven-bij-palet/16199/