Speelgoed en kleding voor spotprijsjes

kledingbank rommelmarkt tnDe Kledingbank organiseert zaterdagmorgen een rommelmarkt in de ruimte van Vluchtelingenwerk aan de Ruusbroecstraat 205. Voor al die mensen die met hun Sint cadeautjes wachten tot de kerst, een prima gelegenheid voor een prikkie speelgoed en kleding in te slaan. Het is er niet bepaald poepie druk. “Zo‘n man of twintig tot nu toe,” zegt Alice Verbaten,”maar van de opbrengst organiseren we een feestdag waar wel tweehonderd man komen.”

Alice Verbaten is de vrouw achter het ontstaan van de kledingbank. Na hartklachten kwam ze thuis te zitten, maar het verplicht niets doen, beviel haar allerminst. Toen ze van de voedselbank hoorde dacht ze bij haarzelf: “Waarom ook niet een kledingbank?” Vijf jaar geleden startte ze haar project en inmiddels werkt ze met acht vrijwilligers en heeft ze 300 cliënten. “We zijn hier iedere dag om kleding te sorteren en één keer per maand geven we kleding uit. In februari willen we daar twee keer per maand van maken. Eén dag voor volwassenen en één voor kinderkleding.”

kledingbank rommelmarkt tafel

Naast het gebruikelijke kledingaanbod hebben alle vrijwilligers hun huishouden doorlopen en zolders opgeruimd. Overbodige producten worden graag door hen afgestaan voor deze rommelmarkt. Het aanbod varieert van speelgoed tot ‘antieke’ gebaksschaaltjes. Een dame is erg verguld met haar aankoop, een porseleinen etagère,  en wil best even op de foto. “Ik heb ook nog een hobbelpaardje gekocht,” meldt ze spontaan wijzend op een vrolijk gekleurd houten paardje. “Voor de kleinkinderen,” voegt ze daar voor zekerheid nog aan toe.

kledingbank rommelmarkt schaaltje

Op de gang paradeert ondertussen een chique dame in een bontjas. Ze is op zoek naar een spiegel. “Voor vier euro loop ik in een bontjas. Je kunt echt niet zien dat ik een bijstandsmoeder ben,” klinkt het trots. “Ik zou zoiets nooit nieuw kopen, bont. Dat kan echt niet, maar ja, dit is tweedehands.” En daar heeft ze een punt. Bovendien komt ze nu voor een paar euro warm de winter door. Een eindje verderop laat een man de spijkerbroek zien die hij net is gaan passen. “Wel een beetje strak.” “Die wordt wijder in het dragen,” adviseert een vrijwilligster hem.

kledingbank rommelmarkt bontjas

Buiten laad een man een doos met aankopen in zijn auto. “Kerstcadeaus gehaald meneer?” hij kijkt lachend op en antwoordt: ”Nee, ik ben een ouwe sjacheraar. Ik verkoop ze weer ergens anders.”

kledingbank rommelmarkt handelaar

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/12/07/speelgoed-en-kleding-voor-spotprijsjes/16528/