Kerstmarkt en participatiesamenleving

kerstmarkt Arcadia tnHet is dinsdagmiddag filevorming in de hal van Arcadia. Bewoners schuifelen, al dan niet achter een rollator, de Terp binnen om een bezoek te brengen aan de Kersmarkt. Een uur na de opening zijn er meer dan honderd bezoekers aan de verschillende kraampjes voorbij gegaan. “En ik zie veel gezichten die ik niet ken,” constateert welzijnswerker Cora van der Steeg. “Dat betekent dat er een goede opkomst uit de buurt is.”

Cora werkt nog niet heel lang bij Driezorg, waar de ouderenwoningen Arcadia deel vanuit maken, maar durft al wel te stellen dat Driezorg een goede werkgever is. “Driezorg richt zich ook naar buiten. Met de nieuwe zorgmaatregelen komt er steeds meer druk te staan op de samenleving, zoals op de vele mantelzorgers. Driezorg voelt zich hier ook verantwoordelijk voor en wil ook iets betekenen voor de mensen buiten de instelling. Er is al een tijdje geen kerstmarkt meer geweest, terwijl deze wel in de smaak viel. We hebben daarom de markt weer opnieuw georganiseerd. En de lootjes lopen als een tierelier,” voegt ze er lachend aan toe. De opbrengst van de lotenverkoop is voor het potje ‘welzijn’.

kerstmarkt Arcadia kraam

Naast de kerstkraam van de welzijnswerkster begint een kring van een tiental andere kramen. De producten variëren van kerstkaarten tot babyslofjes en van wafels tot cup cakes. De opbrengst van de producten gaat naar doelen als stichting Kika, kinderen kankervrij, maar ook projecten verder weg zoals in Ethiopië. Eén van de kramen wordt bemenst door vrijwilligers van het Huis van Vriendschap. De groene tuinhandschoenen in de kraam moeten bewoners uitnodigen deel te nemen aan de tuin in de Ruusbroecstraat. “Niet zozeer om er te werken,” legt Sonja uit, “maar om er te ontspannen en kennis te delen.”

kerstmarkt Arcadia Huis van Vriendschap

In een hoekje zit mevrouw Ruiters naar de drukte te kijken. “Het golft”, volgens haar. “Nu is het even wat stiller. Ik kan hier mooi alles van een afstandje bekijken. Ik hoef er niet echt naartoe, want ik heb alles al.” Op de vraag of ze voor de gezelligheid naar de zaal komt, antwoordt ze gedecideerd: “Ja daarom woon ik hier, zodat ik naar beneden kan komen.” Ze heeft ondertussen mooi zicht op Yves. Hij zit achter zijn tafeltje te knutselen en laat aan geïnteresseerden zien hoe je van oud materiaal nieuwe dingen kunt maken. “Niks weggooien,” is zijn devies. Mevrouw Ruiters vindt het prima, maar is toch vooral geïnteresseerd in een kopje koffie. En dat kan natuurlijk ook.

kerstmarkt Arcadia cup cakes

Niks weggooien, zegt Yves

Niks weggooien, zegt Yves

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/12/11/kerstmarkt-en-participatiesamenleving/16562/

2 reacties

    • Rianne Corvers on 11 december 2013 at 12:40

    Treffende beschrijving en mooie foto’s van een bijzonder geslaagde middag! Complimenten aan alle betrokkenen.

  1. Ontzettend leuk artikel en mooie foto’s!
    Al met al zeer geslaagd, compimenten!

Reacties zijn uitgeschakeld.