Spel van piep Young tot oudere Young Ones

Young Ones tnVolle bak bij het Young Ones Festival. Het hele weekend presenteren verschillende groepen hun theaterproductie die ze in tien weken opgebouwd hebben. De jongsten zijn tien jaar oud, maar ze schitteren als kleine professionals in hun rollen. Na afloop van de twaalf plus groep staat een tweetal ouders hun dochter Anniek op te wachten. “Dit is de eerste keer dat ze op hakken loopt, “ zegt vader ietwat verbouwereerd, “en in zo’n strak jurkje.”

Dochterlief van veertien kan er wel om lachen. Ze loopt al zo lang in deze  outfit  dat ze zich helemaal niet realiseert dat ze er als een sexy vrouwtje bijloopt. Of ze dit ook aantrekt wanneer ze naar school gaat? “Nee, echt niet,” giechelt ze en laat haar beugeltje zien. Ineens is ze weer een meisje. Anniek is één van de vele ‘young ones’ die laten zien dat ze best een podium durven te gebruiken. De allerjongsten houden hun kick-off in de grote zaal. De groep van Anniek speelt in de foyer. Alle ruimtes van het Theater worden gebruikt en vanwege grote belangstelling worden in de grote zaal stapels extra kussentje aangesleept zodat het publiek niet op de harde banken hoeft te zitten.

Ieder jaar brengt theater Young Ones deze eindpresentaties op de planken en ieder jaar wordt hiervoor ook een gast uitgenodigd uit een bestaand theatergezelschap. Dit jaar wordt er onder de noemer Young Ones & co samengewerkt met poppentheater Gnaffel.  Elout Hol en zijn vrouw Marga hebben een veertien plus groep onder hun hoede genomen en ook zij presenteren hun stuk ‘Stoffig’ na tien weken samenwerken. Elout Hol is artistiek leider van Theater Gnaffel en heeft onlangs de Gouden Krekel  ontvangen in de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie.

Af en toe een beetje schuiven en schikken, maar wel zachte rode kussentjes

Af en toe een beetje schuiven en schikken, maar wel zachte rode kussentjes

Wanneer we Elout vragen wat er lastig is voor zijn ‘studenten’ laat hij zien hoe je beweegt wanneer je praat en dat de spelers dit nu door een pop moet laten doen. “Ze willen toneel spelen en er beweegt van alles, grote armgebaren, maar het is lastig voor ze om zelf stil te blijven staan en de pop het spel laten doen.” Het gelach vanuit de zaal en het klaterende applaus laat zien dat het een geslaagde voorstelling is. Het waren de poppen die spraken en over het toneel bewogen. Elout kan tevreden zijn.young ones publiek

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/12/16/spel-van-piep-young-tot-oudere-young-ones/16637/