Make it! biedt jongeren ondersteuning

Make it! TnDave is twintig jaar en woonachtig in Diezerpoort. Net zoals voor zoveel leeftijdsgenoten is het voor hem niet makkelijk om werk te vinden. Het kan dan zwaar zijn om ook andere zaken zelf te moeten regelen. Voor Dave is de situatie nu anders, hij is deelnemer van het project Make it!

Hij wordt ondersteund door jongerenwerker Arend Jan. “Ik krijg hulp van Arend Jan bij het aanvragen van studiefinanciering, bezoek aan de gemeente Zwolle en bij het vinden van een passende opleiding. Zo heb ik mij onlangs ingeschreven voor een ICT opleiding op MBO 2”.

Make it! is in het leven geroepen omdat dat ieder jaar een groot aantal jongeren net als Dave voortijdig een opleiding verlaat. Die ondervinden hiervan nadelige gevolgen in hun maatschappelijke en economische carrière. Make it! wil jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 ondersteunen bij het behalen van een startkwalificatie op minimaal MBO 2 en bij het vinden van werk daarna.

Hoe ziet het traject eruit?
Via Make it! worden de deelnemers gekoppeld aan een jongerenwerker die eventueel ook een vrijwillige coach regelt. Deze staat als het ware naast de persoon. Jongeren hebben geregeld te kampen met naar hun gevoel hoge verwachtingen vanuit de opleiding of bijvoorbeeld het gezin. Zelf actie ondernemen kan dan moeilijk zijn, omdat er druk van de omgeving op staat of dat het te lang duurt. De coach stemt het contact individueel op de betrokkene af, gaat mee naar afspraken, of spreekt bij de jongere thuis af of bij contacten in de omgeving.

Arend Jan en Dave Bosch (foto Harm Aardappel)

“Er wordt zo gestreefd naar deelnemen in de maatschappij, het helpt jongeren om een netwerk op te bouwen naast vrienden, familie en school. Het gaat ook om eerst het vertrouwen te winnen voordat er aan een opleiding begonnen kan worden! De deelnemers stap voor stap richting school en/of werk toe leiden is een intensief traject. Maar elke stap vooruit is wel een reden om door te zetten!” aldus Helga van den Berg van Travers Welzijn.

Voor ongeveer duizend jongeren in Zwolle is het halen van een MBO 2 opleiding te zwaar. Make it! kan daar niets voor betekenen. Zij kunnen dan terecht bij START van Deltion en TaToe van Landstede. Voor degenen die wel MBO 2 willen/kunnen halen is er nog plek voor deelname in het programma.

Het doel voor Make it! is vijftig deelnemers in 2014. Zij kunnen contact opnemen met Helga van den Berg van Travers Welzijn per telefoon: 06-13 85 07 70 of per e-mail via h.vdberg@travers.nl.

Make it! Is een onderdeel van het driejarige programma Kansen voor jongeren van het Oranje Fonds. Dit fonds steunt sociaal initiatief met geld, kennis en contacten. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn beschermers van het Oranje Fonds, partners zijn de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. Op plaatselijk niveau in Zwolle zijn dat Travers Welzijn, ROC Deltion en Landstede, Gemeente Zwolle Sociale Zaken, Kroek en partners, ROZIJwerk, Landstede Welzijn, Platform mentoring en Trias Jeugdhulp.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/12/19/make-it-biedt-jongeren-ondersteuning/16688/