Behaaglijke feestmaand voor bewoners Meppelerstraatweg

Meppelerstraatweg-Lombokstraat TnWoningcorporatie deltaWonen begint oktober 2012 met de renovatie van de flats aan de Meppelerstraatweg. Nu, ruim een jaar later zitten alle bewoners er warmpjes bij in een huis dat officieel een energielabel ‘B’ heeft. “En precies volgens de planning,” glimt woonconsulent Gerko Kroeze.

Gerko voert samen met een ‘technische’ collega de zo geheten ‘portiekgesprekken’ en is lang voor de eerste bouwvakker aan de slag gaat met alle voorbereidingen bezig. “Voor aanvang van de renovatie hebben we met de bewoners van een portiek een gesprek in de huiskamer van de modelwoning.

Bewoners kunnen dan het resultaat van de plannen zien en we kunnen duidelijk maken wat hen te wachten staat. Problemen kunnen we dan ook meteen tackelen. Wanneer een gezin bijvoorbeeld een kind met astma heeft, dan hoeven ze niet in de woning te blijven, maar kunnen ze gebruik maken van een ‘verblijfwoning’.”

In principe blijven de bewoners tijdens de renovatie thuis, ook wanneer hun woning twee weken ‘op de kop staat’. Dat zorgt uiteraard voor overlast door het vele kloppen en boren en sommige bewoners ‘vluchten’ naar familie. Maar Mike L’Acosta ondervindt niet veel last van de bouwwerkzaamheden. Hij maakt gebruik van de verblijfwoning en hij en zijn vriendin zijn overdag niet veel thuis. “Ik kwam tussendoor wel eens kijken en zag dan een dikke laag stof op het afdekplastic over mijn spullen. Toen vroeg ik me wel eens af of het goed zou komen, maar het moest toch gebeuren en het is het waard.”

Van links naar rechts Mike L'Acosta (bewoner), Marjolein Vredenburg (communicatie medewerkster), Gerko Kroeze en Theo Schuurman

V.l.n.r. Mike L’Acosta (bewoner), Marjolein Vredenburg (communicatie medewerkster), Gerko Kroeze en Theo Schuurman

Het is vooral de behaaglijkheid van de woning die het tijdelijk afzien waard maakt. Mike had eerst een woning met een moederhaard, maar volgens hem lekte alle warmte via de logeerkamer weg. “Nu weet ik dat als ik de thermostaat op achttien graden zet, het ook achttien graden blijft.” Volgens opzichter Theo Schuurman heeft dat met veel zaken te maken. “Onder de vloer van de woningen op de begane grond is een isolatielaag aangebracht. Net als op de muren in de portieken. Er zit tenslotte een slaapkamer achter die muur. En isolatie op het dak en in de buitenmuur natuurlijk.”

Naast het aanbrengen van isolatie zijn ook de aluminium kozijnen vervangen en volgens Theo scheelt dat enorm in de stookkosten. Wanneer je met de opzichter door de woning loopt wijst hij alle verbeteringen aan en zie je pas goed hoeveel belangrijke investeringen ‘verstopt’ zijn. Zo is er de nieuwe cv-ketel in de gang- of balkonkast, zijn leidingen en buizen boven het plafond in de hal verborgen en is een doorgang vanuit de huiskamer naar de badkamer nu een strak muurtje. Gerko wijst nog even op de nieuwe voordeur. Robuust en met een driepuntsluiting.

Renovatie in cijfers

De modelwoning op nummer 2 gaat weer in de verhuur. Studenten van het Cibap hebben destijds de inrichting van de woning ontworpen en uitgevoerd. Hiervoor hebben ze meubeltjes bij de kringloop gehaald en opgeknapt. Al die tijd heeft deze vrolijke ruimte prima dienst gedaan. Hier hebben de bewoners hun eerste indruk gekregen van de plannen, de kleur van de keuken bepaald en tegels uitgezocht. Dankzij de inrichting was het waarschijnlijk makkelijker voor te stellen hoe de eigen woning eruit zou gaan zien. Hier de eethoek, daar de kast, het televisiemeubel en natuurlijk een mooi plekje voor de kerstboom.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/12/22/behaaglijke-feestmaand-voor-bewoners-meppelerstraatweg/16841/