Geef je kerstboom een tweede leven

Kerstbomenasiel ZwolleHoe zou het zijn als dit jaar die kerstboom eens niet na 3 weken wordt vernietigd, maar een kans krijgt op een boomwaardig leven en een plek om verder te groeien? Met deze vraag in gedachten is het team “Kerstbomenasiel Zwolle” ontstaan.

De sparrenboompjes die wij in onze woonkamer zetten, hebben de potentie om tientallen meters hoog te worden. Of in ieder geval om nog een of twee jaar als kerstboom te worden hergebruikt. De meeste mensen hebben echter geen plek voor een boom in de tuin, of denken er überhaupt niet over na en zetten de boom na de feestdagen bij het grofvuil.

Dit moet toch anders kunnen, dacht een groep mensen, bestaande uit Plantenasiel Zwolle, Partij Voor Cultuur (PVC), Stadstuinders Zwolle, Transition Town Zwolle, Guerilla Gardening Zwolle, Groenkapje en GroenLinks Zwolle. Het doel is om op meerdere locaties in Zwolle gebruikte kerstbomen een plek in de vaste grond te geven.

Stadstuinders Zwolle heeft bij wijkboerderij de Klooienberg in de wijk Holtenbroek al plek voor zeker 30 bomen gereserveerd. Nu hoopt de werkgroep op deelname van meerdere gemeenschapstuinen. Momenteel wordt er gesproken met de Schellerhoeve (Zwolle Zuid), Mimosatuin (Assendorp/Pierik), Stadstuin Het Verre Oosten (Dieze) en dierenweide Kakel&Co (Stadshagen).

Kerstbomenasiel Zwolle

Kerstbomenasiel Zwolle

Het idee is dat in ieder stadsdeel een plek ontstaat waar mensen hun afgedankte kerstbomen naartoe kunnen brengen, zodat deze kan worden herplant.

Het verplanten van de bomen staat gepland op zaterdag 11 januari tussen 13.00 en 16.00 uur. De eerste zaterdag na Driekoningen (6 janurari), wanneer volgens de overlevering de kerstboom pas mag worden afgetuigd. De organisatie zorgt die dag voor warme chocolademelk en koekjes op alle deelnemende locaties.

Wil jij ook dat jouw kerstboom straks een plek in de volle grond krijgt, dan zijn er al enkele punten waar je rekening mee kan houden.

  • Geef de boom voortdurend voldoende water. Het liefst elke dag, zodat de grond niet uitdroogt.
  • Hoe kleiner de kerstboom, hoe groter de overlevingskans. Als je nu nog een kerstboompje wilt kopen, zoek dan een kleintje uit met een zo groot mogelijke kluit.
  • Om de kerstboom te laten wennen aan het grote temperatuurverschil kan je hem een week van te voren in een koelere ruimte zetten, zoals bijvoorbeeld de garage of de kelder. Dit vergroot de overlevingskans aanzienlijk!

Op Facebook is alvast een evenement aangemaakt genaamd “Kerstbomenasiel Zwolle”.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/12/25/geef-je-kerstboom-een-tweede-leven/16896/