Jeugd scoort bij voetbalvereniging Dieze West

Dieze West logo TnZo’n drie maand geleden werd er geen bal geraakt op de training van het kersverse B1. Nu staat er een gedisciplineerd team op het veld dat in de jeugdcompetitie prima meekomt.

Trainer Unsal Beyaz heeft schik in zijn jongens: “Er wordt niet meer gescholden op het veld en ze ruimen zelf keurig na de training het materiaal op.” Om er aan lachend toe te voegen: “Ze zeggen nog wel eens ‘shit’ maar dat zeggen ze tegen zichzelf wanneer ze een bal missen of slecht hebben gepast. Dan balen ze.”

Iedere maandag- en woensdagavond trainen de jongens op de kunstgrasmat van sportpark Het Hoge Laar. Maandag conditietraining en woensdag speltechniek. Behalve twee trainers is er een verzorger die waakt over het wel en wee van de spelertjes. Dat wel en wee mag je heel letterlijk nemen. Het gaat meer dan alleen om de prestatie. Unsal benadrukt: “Het gaat in de eerste plaats om het plezier. De jongens moeten lekker een potje kunnen voetballen. Op de tweede plaats, maar net zo belangrijk komen de waarde en normen. Als je weet hoe je met elkaar om moet gaan, speel je automatisch beter. We richten ons niet op het presteren. Dat hebben de jongens al genoeg in zich.”

Dieze West voorzitter Lucien de Peer onderstreept de woorden van de trainer. Via zijn schoonzoon is hij bij de vereniging terecht gekomen. “Zo’n vijf jaar geleden was er een bestuurscrisis en werd ik gevraag de rol van voorzitter op me te nemen. Met mijn bestuurlijke ervaring durfde ik dat best aan en ik vond het heerlijk om schoon schip te maken. Toen ik begon hadden we anderhalf team en nu zes teams, waaronder een dames- en een jeugdteam. Ik zou ook nog graag een team voor minder validen willen, want ik vind dat de vereniging een afspiegeling van samenleving zou moeten zijn.”

Hoewel de meeste jongens van B1 niet uit Dieze komen, is er toch altijd nog sprake van ‘roots’ met de wijk. Niet alleen omdat er nog familie woont, maar omdat Dieze West een echte volksverenging is. Trainer Unsal noemt dit de basis. Het team is multicultureel en kent maar liefst acht culturele achtergronden. De haardracht van de jongens varieert van een intens rood harig tot zwarte kroeskoppies, maar allemaal vinden ze dat hun haar vooral goed moet zitten. Volgens Unsal is het volkse karakter van de club de reden dat jongens zich thuis voelen: “De jongens worden hier makkelijk geaccepteerd, opgenomen en ze vinden het prettig omdat het knus en klein is.”

Jeugdteam Dieze West B1

Jeugdteam Dieze West B1

Het zijn allemaal jongens van de straat die met elkaar een balletje trappen en besluiten zelf de vereniging te benaderen. Volgens Lucien zijn het hele slimme jongens. “Ze zochten ons niet alleen op voor de gezelligheid. Ook omdat ze wisten dat we geen jeugdteam hadden. Ze lopen nu niet de kans te worden verdeeld over meerdere teams, de groep raakt niet versplinterd.” Dat de jongens elkaar kennen zorgt er niet automatisch voor dat ze een team zijn, of zoals Lucien het zegt: “Elf goede spelers zijn nog geen goed team.”

Maar aan de teamspirit wordt hard gewerkt. “Ik herinner me de eerste training nog”, lacht Unsal, “ze konden geen bal raken. Ze stonden alleen maar een beetje aan elkaar te duwen en trekken. We zijn nu drie maand verder en moet je ze nu eens zien.” De jongens zijn inderdaad hard aan het werk op het veld. Wasem wolkjes hangen voor hun gezichten in de koude avondlucht. Er wordt gedribbeld met kleine pasjes tussen rijtjes pionnen. Het is de avond van de conditietraining, dus er wordt veel gelopen. Dat werkt goed volgens Unsal: “Bij de laatste wedstrijd merkten we dat de tegenstander in de tweede helft echt inzakte terwijl wij nog volop over het veld renden.”

Het woordje ‘wij’ geeft al aan hoe verbonden de trainer zich voelt met zijn team. Trots is hij ook: “Eigenlijk is het team te hoog ingedeeld (Tweede klasse), maar ze zijn snel gegroeid. Ze hebben zelfs al wedstrijden gewonnen. ” Twee avonden trainen en in de weekends langs de lijn bij wedstrijden vraag veel tijd van een vrijwilliger. Unsal geeft toe dat het veel tijd kost, maar: “Als je van voetbal houdt, dan voelt dat niet zo.” Dat er vanavond maar acht spelers op de grasmat staan heeft volgens hem ook een goede reden. “Toetsweek, en school gaat altijd voor.”

Het succes van B1 smaakt naar meer. Er wordt al voorzichtig gepraat over een tweede jeugdteam. Voor negentig euro per jaar, dat ook nog eens in termijnen betaald kan worden, krijg je de officiële clubkleding inclusief sporttas en leer je ‘echt’ te voetballen. Alleen schoenen, daar moet je zelf voor zorgen. Jammer dat het sportveld van Dieze West, dat ooit midden in de wijk lag, niet de juiste afmetingen had volgens de KNVB-normen. Nu trainen de spelers net buiten de wijk, maar uit het oog wil nog niet zeggen uit het hart. Ze verdienen nog altijd onze aandacht, al was het maar ‘for old times’ sake’.

Geschiedenis Dieze West
Voetbalvereniging Dieze West wordt opgericht in 1982 en het eerste bestuur wordt gevormd door Ben van Voors, Koos Speike en Rieks Bel. Er wordt getraind op park Urbana en de kantine is een wijkgebouw in Dieze-West. Al snel worden er drie elftallen aangemeld bij de KNVB en speelt het eerste in de 3e klasse A ZVB. In 1996 worden de onderafdelingen opgeheven en komt Dieze West in de zesde klasse van afdeling Noord.

Jaren later wordt er verkast naar het Hoge Laar en mag de vereniging gebruik maken van het veld van VV Storica. De spelers en bezoekers worden vanuit de kleedkamers voorzien van versnaperingen omdat er geen eigen kantine is. Er breekt vervolgens een grijze periode aan bij voetbalvereniging Dieze West in de zesde klasse van het amateurvoetbal, maar in het seizoen 2000/2001 wordt via de nacompetitie de 5e klasse bereikt. Tot het seizoen 2004/2005 wordt er in deze klasse gevoetbald met verschillende resultaten.

Ondertussen is Motorclub ‘Big V’ zo vriendelijk om hun kantine op het Hoge Laar te delen, zodat Dieze West zijn eerste onderkomen/ontvangstruimte heeft. Voor het seizoen 2005/2006 worden familieleden en vrienden “opgeroepen” om bij Dieze West te komen voetballen. Hier wordt gehoor aangegeven wat resulteert in een elftal met o.a. de spelers Amos Letwory, Arie Scheffer, Naggai Letwory, Henk Scheffer, Edwin Maat, Rieks Bosman Mourad Quali, Hinneman Slof en Gerard te Wierecke. Dit elftal wordt in zijn eerste seizoen glansrijk kampioen in de vijfde klasse.

Op 28 oktober 2008 wordt Lucien van Peer als voorzitter aangesteld met Hinneman Slof als secretaris Diny Bel als penningmeester en Arie Scheffer als wedstrijdsecretaris. Inmiddels is het team gepromoveerd naar de vijfde klasse. Handbalvereniging Sparta vertrekt van het Hoge Laar en van de gemeente Zwolle mag hun kantine door Dieze West worden overgenomen.

In het seizoen 2009/2010 wordt onder leiding van Nardus de Vries promotie afgedwongen naar de 3e klasse. Het jaar erop wordt onder trainer Marco Onderberg opnieuw gepromoveerd naar de 2e klasse van het amateurvoetbal. In het seizoen 2012/2013 start het damesvoetbal en in 2013/2014 het jeugdelftal. Door de komst van twee gefuseerde hockeyverenigingen wordt het Hoge Laar ‘gepimpt’ en ligt er een nieuw kunstgrasveld. De afgelopen vijf jaar heeft de vereniging twee kampioenschappen meegemaakt en mooie vooruitzichten voor het seizoen 2013 / 2014.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/12/27/jeugd-scoort-bij-voetbalvereniging-dieze-west/16911/