Ezeltrektochten, nieuwe training voor jongeren met autisme

Ezel TnVoor jongeren met een autisme biedt Stichting Empower nu ezeltrektochten als een nieuwe training. In het verlengde van de weerbaarheidstraining Rots en Water welke een belangrijk rol in neemt in het begeleidingsprogramma van stichting Empower, is het werken met ezels een logisch vervolg. Tijdens ezeltrektochten komen jongeren volledig in hun kracht te staan, de ezel kan je leren zachter, liefdevoller maar toch krachtiger te zijn.

Anneke ten Klooster, de coördinator van dit project bij stichting Empower legt uit: “Voor mensen met een autisme spectrum stoornis is het leren om je gevoel te uiten alleen al moeilijk genoeg. Maar juist voor deze jongeren is het voor jezelf opkomen op een respectvolle manier ook van wezenlijk belang.”

“Door de jongeren op sociaal en emotioneel gebied te ondersteunen worden de benodigde competenties ontwikkeld. En dat maakt het mogelijk om een positieve persoonlijke ontwikkeling te bewerkstelligen. De intelligente en gevoelige ezels zijn daar een perfecte ’coach’ voor ”.

Ezel 1

Als je met ze gaat werken of wandelen hebben ze perfect door hoe hun begeleider in zijn/haar vel zit, of de begeleider te vertrouwen is. En daar reageren ze direct op, totaal zonder oordeel. Hieruit kun je veel leren over jezelf.  Dit kun je gebruiken in je dagelijks leven. Ezels zijn veel rustiger van aard dan paarden, heel nieuwsgierig, maken snel contact en hun grootte is niet bedreigend.

Ezel 4

Dat maakt dat ze zeer geschikt zijn als coach, zeker ook voor wie weinig ervaring heeft met dieren. Anneke ten Klooster: “De ezel reageert meteen op je gevoelens en innerlijke houding. Wanneer je jezelf te klein maakt, volgt de ezel je niet. Als je jezelf te groot maakt, gaat het dier de strijd met je aan. Deze gegevens kun je gebruiken om meer te leren over jezelf en beter in je vel te komen. Dit zijn dezelfde sociale en emotionele competenties die we jongeren leren ontwikkelen in het psychofysieke weerbaarheidsprogramma Rots en Water. Het grote voordeel van de Ezeltrektochten is dat je de gehele dag lekker buiten bent. We hebben een succesvolle pilot achter de rug, waarna jongeren en ouders erg enthousiast waren”.

Doelgroep
De Ezeltrektochten van Stichting Empower zijn bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar met een indicatie voor een autisme spectrum stoornis of ADHD. Naast weekenden wordt in de zomervakantie een trektocht van een week georganiseerd.

Wil je van de dienstverlening gebruik wil maken, neem dan contact op met Stichting Empower. Stuur een mailtje naar info@stichtingempower.nl of bel 038-760 09 69 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/02/25/ezeltrektochten-nieuwe-training-voor-jongeren-met-autisme/17611/