Zwolle in Oorlog in beeld bij HCO

HCO Zwolle TnOp donderdag 27 maart wordt Oorlog in beeld, Zwolle in ’40 – ’45 bij het Historisch Centrum Overijssel geopend. De expositie is van 1 april t/m 27 juni te zien voor publiek in de Geschiedenishal en de toegang is gratis. Het HCO is open van dinsdag tot vrijdag van negen tot vijf.

De joodse broers Marcus en Leo Moses Broekman waren tien en veertien jaar toen de oorlog begon. Op een ochtend kwam Mientje, de huishoudster, aan bij de Venestraat 2 waar de familie woonde. Het huis was verlaten, gezin Broekman was nergens te bekennen. Het enige wat nog aan de muur hing was een foto van Marcus en Leo Moses. Ze zijn beide omgekomen in kamp Sobibor.

Er schuilen veel indrukwekkende verhalen achter de foto’s en archiefstukken die te zien zijn in de educatieve tentoonstelling. Dit portret is daar één van. Tussen 10 mei 1940 en 14 april 1945 woedde de Tweede Wereldoorlog, ook in Zwolle. Of je jong of oud was, joods of niet-joods, ieders leven veranderde erdoor. Het HCO is te vinden in de Van Wevelinkhovenstraat en is open voor publiek van dinsdag tot vrijdag van negen tot vijf uur.

Foto: Marcus en Leo Moses

Foto: Marcus en Leo Moses

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/03/11/zwolle-in-oorlog-in-beeld-bij-hco/17750/