Lezing over Indiase thomaschristenen in Oosterkerk

Oosterkerk, Zwolle TnDr. Jaap van Slageren houdt op woensdagmorgen 19 maart een lezing over het thema ‘De thomaschristenen in Kerala, India’. De lezing begint om 10:00 uur in de Oosterkerk aan het Koewegje 2 in Bagijneweide (nabij de Turfmarkt in Zwolle). De kosten voor deze ontmoeting bedragen vier euro, inclusief koffie of thee. Iedereen is van harte welkom!

Dr. Jaap van Slageren werkte van 1963 tot 1974 als missionaire predikant, docent en historicus in Kameroen. In 1972 promoveerde hij op de ontstaansgeschiedenis van de Evangelische Kerk van Kameroen.

In Nederland was hij hervormd predikant (in de Bijlmermeer, Amsterdam, Slochteren en Kolham) en secretaris van de Nederlandse Zendingsraad. Daarnaast was hij docent Missiologie en Godsdienstwetenschap aan de Protestantse Theologische Faculteit van Brussel. In 2010 heeft hij een boek gepubliceerd over de joodse invloeden in Afrika en recent heeft hij een boek geschreven over de thomaschristenen in India.

Dr. Jaap van Slageren

Dr. Jaap van Slageren

De levendige gemeenschap van thomaschristenen in Zuid-India (Kerala) dateert van het begin van de christelijke jaartelling. Haar oorsprong ligt volgens een legende bij de apostel Thomas, die in het jaar 52 dat gebied bezocht. Jaap van Slageren beschrijft haar geschiedenis en gebruiken, waarin hindoeïstische, joodse en vroegchristelijke elementen te herkennen zijn en toont uitgebreid haar rijke liturgische traditie.

De thomaschristenen zijn beïnvloed door de Syrische en Assyrische kerken en door achtereenvolgens de Portugese, de Nederlandse (VOC) en de Engelse overheersing. De thomaschristenen hebben een authentiek karakter behouden, terwijl de grote rooms-katholieke en protestantse kerken in Zuid-India een meer westers kerkpatroon zijn gaan volgen.

De lezing wordt georganiseerd door 50-plus in de Oosterkerk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert van de Venis, via telefoonnummer (038) 454 71 73 of mail naar fam.venis@home.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/03/13/lezing-over-indiase-thomaschristenen-in-oosterkerk/17794/