Kiezers storten zich op stemwijzer

gebruik kieswijzerHet gebruik van de speciale stemwijzer van Wijkkrant Diezerpoorter voor de gemeenteraadsverkiezingen stijgt spectaculair. De weken voor de verkiezingen lag deelname aan de kieswijzer op ongeveer tien personen per dag. Enkele dagen voor de verkiezingen van woensdag 19 maart is het gebruik verdubbeld. Vandaag maakten zelfs meer dan veertig kiezers gebruik van de stemwijzer.

Deze toename lag in de verwachting. Het is een landelijk beeld dat burgers zich vlak voor verkiezingen toch nog extra laten informeren over de standpunten van de politieke partijen en zich laten adviseren door kies- of stemwijzers.

Hoewel aan de uitgebrachte adviezen absoluut geen voorspellende waarde kan worden toegekend is het wel opvallend dat de nieuwkomer OPA (Ouderen Politiek Actief) in ongeveer 25% van de gevallen wordt geadviseerd. Ook Lijst Willem Lucht (15%), Swollwacht (10%) en GroenLinks (12%) doen het goed.

De landelijke partijen CDA, PvdA, VVD en D66 worden allemaal in ongeveer 5% van de gevallen geadviseerd. Dat is minder vaak dan de PiratenPartij en ChristenUnie. Hekkensluiter is SP. Deze partij wordt in slechts 2,5% van de gevallen aanbevolen.

De stelling: “Het is beter om structureel lage huren te hebben dan huurders te subsidiëren met onzekere toeslagen“, wordt door de deelnemers het meest belangrijk gevonden. Ook de stelling over de opening van winkels op zondag kan op veel belangstelling rekenen.

Het minst druk maken de deelnemers zich over de stelling: “Inwoners aan de rand van Diezerpoort moeten een gratis parkeervergunning krijgen”, blijkbaar spreekt deze stelling alleen de direct betrokkenen aan.

Doe zelf ook de stemwijzer! Dat kan hier: http://www.diezerpoorter.nl/kieswijzer/

of download hier de tien meest belangrijke stellingen en de reacties van de partijen.

gebruik kieswijzer

Gebruik van de kieswijzer in de laatste zeven dagen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/03/17/kiezers-storten-zich-op-stemwijzer/17838/