Blijft Nelleke Vedelaar wijkwethouder van Dieze?

uitslag miniWanneer het aan de lijstrekker van de PvdA ligt blijft Nelleke Vedelaar maar wat graag wijkwethouder van Diezerpoort. Het is echter niet aan haar om dit te beslissen. De Partij van de Arbeid is niet langer de grootste partij van Zwolle. Wethouder Vedelaar kan daarom niet de onderhandelingen starten. “Dat is zeker even wennen,” geeft ze toe, “maar ik ga echt mijn best doen om die functie te behouden.”

Grootste partij van Zwolle is vanaf vandaag de ChristenUnie. Met een winst van twee zetels is de partij met acht zetels de koploper en lijstrekker Gerdien Rots kan haar vreugde niet op. Stralend bedankt ze in het stadhuis haar partijgenoten en campagnevoerders, maar vooral de vele stemmers. Gerdien kan het voortouw nemen in de onderhandelingen en zowel Nelleke Vedelaar als lijsttrekker van de SP, Tjitske Siderius, geven aan graag aan de onderhandelingen deel te nemen.

Slachtoffers
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Het CDA heeft enorm moeten inleveren en gaat van zes zetels terug naar drie. De kans op een wethouderszetel voor deze partij is nu bijzonder klein. Ook de gemeentelijke partij Swollwacht moet inleveren en gaat van vier naar drie zetels. Dat is zeker opmerkelijk gezien de landelijke ontwikkelingen waar juist de lokale partijen goed scoren. De nieuwkomers OPA en de Piratenpartij slagen niet een zetel te bemachtigen en Willem Lucht ziet opnieuw een plaats op het pluche aan zich voorbij gaan. Hij behaalde slechts 0,43 % van de stemmen.

Afwijkend
Behalve dat de lokale partijen de landelijke trend niet volgen, geldt dit ook voor de VVD en de PvdA. De VVD verliest ruim 3 % van de stemmen en de PvdA ruim 2 %. De schade blijft hierdoor beperkt tot het verlies van één zetel. Ook het opkomstpercentage is afwijkend.  Met een opkomst van 58,14% blijft Zwolle boven het landelijke gemiddelde.

Niet afwijkend van landelijke ontwikkelingen is het succes van D66 en de SP. D66 heeft hetzelfde aantal zetels als de PvdA en lijkt een goede college kandidaat. De SP heeft net als de VVD vijf zetels en wil ook een gooi naar een plek binnen het college doen. Burgemeester Meijer noemt enkele toekost scenario’s en houdt in één ervan rekening met het feit dat de SP buiten spel kan worden gezet “Gezien de niet constructieve houding van de afgelopen vier jaar richting de CU.” Patrick Rijke van Groen Links reageert later die avond op een zelfde wijze. Hij zegt programmatisch juist wel aansluiting te kunnen vinden bij met name de ChristenUnie, maar betreurt het beperkt aantal zetels van zijn partij.

Onderhandelingen
Naar alle waarschijnlijkheid zal Gerdien Rots een formateur benoemen en deze zal dan al de fractievoorzitters uitnodigen. Daarna zullen de onderhandelingen binnen de raad plaatsvinden. Voor dit zover is zal er echter eerst een officiële uitslag bekend moeten zijn. Op vrijdag 21 maart om 10.00 uur zal deze vastgesteld worden en dan worden eveneens de voorkeurstemmen bekend gemaakt. Helemaal definitief is daarom de uitslag van vanavond nog niet. Gezien de verrassende uitslag breken er bovendien opnieuw spannende tijden aan.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/03/20/blijft-nelleke-vedelaar-wijkwethouder-van-dieze/17884/