Leerlingen De Springplank verzorgen herdenking

MP Monument 1Op 31 maart 1945, 2 weken voor de bevrijding van Zwolle, zijn ter hoogte van de Marechausseekazerne, vijf verzetsmensen gefusilleerd. Ter ere van hen is er aan de Meppelerstraatweg al enige tijd een monument, dat is geadopteerd door basisschool De Springplank. En elk jaar op 31 maart worden de gefusilleerden herdacht. Zo ook vorige week vrijdag 30 maart in de ochtend.

De erewacht van veteranen en oud-militairen stond om kwart over negen opgesteld, toen de directeur van de Springplank de nabestaanden, wethouder Vedelaar en andere belangstellenden welkom heette. (Onder de nabestaanden waren twee dochters aanwezig van de omgekomen Willem Sebel). Zij herinnerde eraan dat ondanks dat wij nu in vrijheid leven elders op de wereld nog steeds oorlogen worden gevoerd of er dreigingen van oorlog zijn. Daarna lazen twee leerlingen gedichten voor.

Harry ten Klooster 1 MP

De Zwolse en de Nederlandse vlag werden halfstok gehesen, terwijl het lied ‘The Last Post’ klonk. Na de minuut stilte zongen de aanwezigen het Wilhelmus en legde wethouder Vedelaar een bloemstuk namens de gemeente Zwolle, gevolgd door de leerlingen. Zij hadden een roos.

MP monument 4

Hierna werden de aanwezigen ontvangen in de school, waar zij onder het genot van een kopje koffie konden luisteren naar de andere gedichten die de leerlingen hadden gemaakt. Rond elf uur werd de herdenking afgerond.

MP monument 2

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/04/07/leerlingen-de-springplank-verzorgen-herdenking/18215/