Kinderen spelen met stroom tijdens Toffe Peertjes

02 05-2014 workshop toffe peertjes 013-BorderMakerZeven scholieren bezochten op vrijdagmorgen 2 mei de workshop “Toffe Peertjes” in het atelier van Els Mondt aan Koewegje 4 in de Zwolse wijk Dieze-Centrum / Bagijneweide.

De bedoeling van de workshop is om creatieve of technisch aangelegde kinderen te leren hoe ze een eigen minilamp of lichtobject kunnen ontwerpen. Verder om ze te leren hout, metaal en kunststof te bewerken. Ondertussen komen ze iets te weten over stroom, fittingen en stekkers.

Mondt maakt speciale lichtobjecten, trofeeën en lampen. Samen met Doomijn organiseert ze de workshop “Toffe Peertjes” voor de schoolgaande jeugd. De kinderen staan onder begeleiding van een BSO-lerares van groep 4 tot en met 8.

Er waren kinderen van de Parkschool, Sprinkplank, Oosterenk en de Fenix. Een van de kinderen had zich aangemeld via de site van Stadskids.

Plezier en veiligheid

De kinderen hadden zichtbaar plezier. Vier kinderen zaten rond een tafel met een plastic langwerpig driehoekje. Het plastic werd boven waxinelichtjes omgesmolten tot een bochtje, zodat er uiteindelijk zigzaggende stukken plastic ontstonden.

02 05-2014 workshop toffe peertjes 003-BorderMaker

Aan de zijkant van het gebouw waren de kinderen bezig de houten driehoeken, die ze daarvoor hadden gezaagd op een lintzaag, aan het vijlen op een bankschuurmachine.

De kinderen rond de bankschuurmachine hadden gehoorbescherming op en het meisje dat net bezig was drieg een veiligheidsbril. De bankschuurmachine maakte behoorlijk veel lawaai en voor het zaagsel dat vrijkwam was een veiligheidsbril nodig.

Slimme opmerking

Els Mondt vertelde dat een paar kinderen een lampje in de fitting van het uiteindelijke lichtmodel hadden gedaan en hadden gezien dat dit geen stroom gaf, omdat het niet met een schakelaar verbonden was.

Een jongetje had de slimme opmerking gemaakt, dat je voor het krijgen van licht, het zwarte snoertje aan de min van de schakelaar moest verbinden en de rode aan de plus.

02 05-2014 workshop toffe peertjes 011-BorderMaker

Hart van Zwolle

De gemeente stimuleert scholen om samen met kunstenaars wat aan kunst te doen door het cultuureducatieprogramma “Hart van Zwolle”. Scholen krijgen geld om kunstlessen te geven en hierop kunnen kunstenaars anticiperen.

Els Mondt werkt in deze workshop voor het eerst met kinderen. Ze wil kijken of ze in de toekomst vaker met kinderen gaat werken.

Mondt ontwerpt in opdracht lichtobjecten, lampen en trofeeën voor bedrijven en particulieren. Daarnaast geeft ze cursussen lichtobjecten maken.

Meer informatie:

Els Mondt, Koewegje Atelier, Koewegje 4, 8021 AG Zwolle.

www.elsmondt.nl

02 05-2014 workshop toffe peertjes 006-BorderMaker

02 05-2014 workshop toffe peertjes 004-BorderMaker

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/05/02/kinderen-spelen-met-stroom-tijdens-workshop-toffe-peertjes/18760/

1 reactie

  1. Wat een goed initiatief in Zwolle. Enig om de kinderen en de kunstenaars zo te stimuleren tot samenwerking!
    Leuk verhaal, goed gedaan.

Reacties zijn uitgeschakeld.