Koorconcert ‘In alle Baltische Staten’

ArtEZ Logo Zwart-WitEnsembles en de koorklassen van de ArtEZ Conservatoria Enschede en Zwolle geven op dinsdag 20 mei gezamenlijk een concert met als thema componisten uit de Baltische staten.

Componisten uit Estland, Letland of Litouwen zijn niet erg bekend. Arvo Pärt verschijnt nog wel eens op programma’s, maar Veljo Tormis, Péteris Vasks of Erkki-Sven Tüür zijn namen waarvan de gemiddelde concertbezoeker niet op de hoogte is. Dit was aanleiding voor Ab Sandbrink, hoofd opleiding Docent Muziek van het ArtEZ Conservatorium en artistiek verantwoordelijk voor de koorklasprojecten, om een concert rond deze componisten samen te stellen.

Krachtige muziek
De muziek heeft een heel eigen kracht door de schijnbare eenvoud, de rituele herhalingen en de hoorbare relatie met oude muziek. Prachtig, maar verwarrend: hield hier iemand ons voor de gek of zat er een interessant, geraffineerd idee achter deze werken? Bij Tüür klinkt zijn verleden als rockmuzikant door, bij Tormis de volksmuziek.

Foto: Edwin Goed

Foto: Edwin Goed

Programma
Het programma bestaat uit koorwerken afgewisseld met instrumentale ensembles. Het concert is verrassend vormgegeven en vindt plaats op een al net zo verrassende locatie: de voormalige fabriekshal van Philips, tegenwoordig Vishay Components in Zwolle. De ingang van de concertlocatie bevindt zich aan de Floresstraat. Dit concert op 20 mei duurt ruim een uur en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Koorconcert ‘In alle Baltische Staten’
Dinsdag 20 mei, aanvang 20.00 uur
Oude Philipsfabriek, ingang Floresstraat, Zwolle
Toegang gratis

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/05/09/koorconcert-in-alle-baltische-staten/18858/