Met SLAG op pad langs drie geloven

Slag ZwolleSLAG-Zwolle (Samen Leven Anders Geloven) organiseert op zondag 18 mei een begraafplaatsen pad. Op de Joodse begraafplaats aan de Kuijerhuislaan, het Islamitische gedeelte van begraafplaats Kranenburg en op begraafplaats Bergklooster zal een toelichting worden gegeven op rituelen rond dood en begraven in respectievelijk de Joodse, Islamitische en Christelijke traditie.

De middag begint om 13.30 uur op de Joodse begraafplaats aan de Kuijerhuislaan 5. Kosten bedragen vijf euro per persoon (kinderen kunnen gratis mee). Aan de mannelijke deelnemers wordt tijdens deze rondleiding verzocht een hoofddeksel mee te nemen.

Samen Leven Anders Geloven (SLAG-Zwolle): thuis komen bij elkaar
SLAG is een gezamenlijk Zwols project van de Protestantse Kerken Nederland (PKN), de rooms-katholieke kerk, de Nederlandse Israëlitische Gemeente en de Islamitische Stichting Platform Zwolle. SLAG probeert onderwerpen bespreekbaar te maken die mensen uit de samenleving aangaan vanuit betrokkenheid bij de eigen traditie van de deelnemers. Ooit is SLAG begonnen met zes betrokkenen; inmiddels is dat uitgegroeid tot ruim driehonderd. Sinds midden jaren ’90 probeert SLAG de drie zogeheten Abrahamitische religies op lokale schaal dichter bij elkaar te brengen. In de wortel zijn islam, christendom en jodendom met elkaar verbonden door dezelfde stamvader Abraham.

Joodse begraafplaats aan de Kuijerhuislaan 5 in Zwolle

Joodse begraafplaats aan de Kuijerhuislaan 5 in Zwolle

Begraafplaatsen pad
Het begraafplaatsen pad begint op de Joodse begraafplaats. Daar zal Rebecca Hamburger uitleg geven over de rituelen rond dood en begraven in de joodse traditie. Hierna zal het pad gaan naar het islamitische gedeelte van begraafplaats Kranenburg. Hier zal Muharrem Inci een toelichting geven over de islamitische traditie. En als laatst zal bij begraafplaats Bergklooster, Klaas Huisman het woord hebben over de christelijke traditie rond dood en begraven. Bij het Bergklooster zal ook stil gestaan worden bij het monument van Thomas a Kempis. Thomas a Kempis heeft een boek geschreven dat heel lang naast de bijbel het best verkochte boek ter wereld was. In Dieze-Oost is er ook nog een rooms-katholieke begraafplaats aan de Bisschop Willebrandlaan 62.

Monument Thomas à Kempis

Monument Thomas à Kempis

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/05/13/met-slag-op-pad-langs-drie-geloven/18886/

1 reactie

    • Ingrid on 13 mei 2014 at 17:08

    Wat een leuk artikel is het geworden! Dank je wel.

Reacties zijn uitgeschakeld.