Op zoek naar het boertje

BoertjeAls je er oog voor hebt, dan zie je hem overal: de afbeelding van het boertje. De sticker van het boertje zit op honderden verkeersborden, lantarenpalen, prullenbakken en ander straatmeubilair. De sticker is massaal geplakt in de Diezerpoort, zowel in Dieze-Oost als in Dieze-West. Maar niet alleen daar, het boertje is te vinden in de hele stad. Zelfs in de buitengebieden prijkt de afbeelding. Wie is hij? Wie is de geestelijk vader of moeder? Is het een statement? Wat is de bedoeling? Help mee met de speurtocht naar het boertje!

Een aantal jaren geleden viel mij het boertje al op. In de Rembrandtlaan, in de Hoogenkampsweg maar ook in het centrum van de stad: overal keek het boertje mij aan.

Later kwam daar ‘de man met de boodschappentas’ bij. Deze sticker is er in zwart of wit maar sinds enige tijd ook in blauw of oranje. Een van de nieuwste toevoegingen aan de serie afbeeldingen is ‘de kat’. Het diertje zit vaak willekeurig op een paal geplakt maar soms ook is er veel moeite voor gedaan: dan lijkt het of de poes over een randje loopt.

Als je de stickers eenmaal gezien hebt, dan ga je er op letten. Dan blijkt dat er honderden, misschien wel duizenden van geplakt moeten zijn. Een enorme klus! Maar wat is het doel? Wat is het verhaal?

Bizarre ontmoeting

Het boertje laat mij niet meer los. Ik was dan ook zeer verbaasd toen ik zaterdag 17 mei een fietser zag rijden met een afbeelding van het boertje én een afbeelding van de kat op zijn rijwiel. Dat kon geen toeval zijn! Ik riep hem na en gelukkig: hij stopte voor een praatje.

“De stickers zijn in de binnenstad op mijn fiets geplakt. Dat gebeurt hier massaal.”, zei de jongeman. Hij wees me op andere stickers. “Soms is het reclame, zoals van een skateboard-winkel. Ook stickers, zoals YES, zie je overal. Het is een vorm van street art.”, vertelde hij.

Street art achter op een verkeersbord.

Street art achterop een verkeersbord.

Street art

Street art is een stroming binnen de graffiti-beweging. De meeste street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters.

Dat ik niet de enige ben met oog voor deze vorm van kunst, blijkt uit een post op het blog “de Schildertuin” van illustrator/ontwerper Hilde Reurink. In oktober 2013 is daarop een foto geplaatst van een elektriciteitskastje met boertje en man met boodschappentas.

Het gesprek bracht mij niet verder. Ja, hij was wel bekend met de street art scene in Zwolle. Hij vroeg waarom het boertje mij zo bezig hield. Een goede vraag! Ik ben nieuwsgierig naar de herkomst. Wie is dat mannetje? Wat heeft hij in de stad te zoeken? Is het familie van de stickerplakker? Wat wil de kunstenaar? Vragen, vragen, vragen…

Verbijstering!

Hij fietste weg. Stopte even en grabbelde in zijn jaszak. Hij gaf me een sticker. Het boertje!! Dus toch? Hij keek me aan. Nee, hij was het niet en hij fietste weg… hij wenste me succes bij mijn speurtocht. Ik keek hem na. Verbijstering! Had ik hier staan praten met de vader van het boertje? Ik geloof hem. Nee, hij is de vader niet maar wel een goede oom of buurman.

Vol ongeloof keek ik hem na. Weg was hij. Ik bleef achter met het boertje in mijn hand. De afbeelding is zorgvuldig uitgeknipt. Het is lastig om de sticker van het papiertje te ontdoen. Mijn bewondering stijgt tot grote hoogte. Wat een monnikenwerk om op deze manier duizenden stickers te plan.

Maar als de fietser de geestelijk vader niet is, wie is de kunstenaar dan wel? Help mij met mijn speurtocht. Als jij informatie hebt, reageer dan op dit artikel.

 

Dank jullie allemaal voor de reacties. – zie hieronder – En kijk vooral ook op de Facebookpagina van Jan Prakje.

zwarte kat

witte kat Boertje

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/05/18/op-zoek-naar-het-boertje/18990/

8 reacties

Naar het reactie formulier

  • Anoniem on 23 mei 2014 at 15:53

  Jan Prakje 😉

  • Jopie on 23 mei 2014 at 16:01

  https://www.facebook.com/JanPrakje

  • jan prakje on 23 mei 2014 at 16:49

  het is Jan Prakje man

  • Yes76 on 23 mei 2014 at 17:23

  Dat gezichtje is geen Boertje, maar Jan Prakje. Jan Prakje was een landloper uit Friesland die spulletjes deur en deur verkocht. Hij mocht vaak in de hooiberg bij boeren slapen en vaak at hij daar de restjes op; ofwel, het Prakje. Jan de Jong heette hij, maar iedereen noemde hem Jan Prakje.

  • SEV on 23 mei 2014 at 20:41

  Haha, leuke artikel! Zoals ‘Yes76’ bovenmij al zei, was Jan Prakje vroeger een landloper a.k.a. zwerver. Het Boertje is dus Jan Prakje, het hoofd van hem, de man met de boodschappentas, is een silhouet van hem van de achterkant van een kikkerfrost perspectief. Hoogstwaarschijnlijk stieken gefotografeerd. Echter is van deze man veel te lezen als u ‘Jan Prakje’ op google intypt. Ook vele fraaie foto’s zijn op google en de facebook pagina van ‘Jan Prakje’ te vinden. Zijn hele leuke verhalen over. Tevens hoort de kat niet bij de Jan Prakje serie, de kat is JBF, Johny Be Free. Neem me niet kwalijk als ik de naam verkeerd schrijf. Velevele verhalen zijn er te vertellen over de street art scene, er zijn ook vele antwoorden, alleen niet alles hoort op het internet te staan, dat is de reden dat ik nu niet meer verder schrijf over dit avontuurtje.

  • Het Boertje on 23 mei 2014 at 21:36

  “op zoek naar het diezerpoorter boertje” 😉
  Credits naar jou Jan Prakje!

  • Michiel on 25 mei 2014 at 18:33

  Dank jullie allemaal voor de reacties. Ik zie op Facebook en ook op Flickr dat Jan Prakje inmiddels een wereldreiziger is geworden en dus ietsje verder komt dan Dieze en de buitengebieden van Zwolle. Mooi!

  https://www.flickr.com/photos/58251259@N02/

 1. Jij ook bedankt voor het mooie artikel Michiel!

Reacties zijn uitgeschakeld.