Indische Buurt is klaar voor het WK

BBQ Sumatrastraat TnDe oranje vlaggetjes wapperen in de straat, het Sumatrapleintje ligt er keurig bij en de barbecue staat aan. Het is feest in de buurt, want woensdag 28 mei is het onderhoudstraject aan de woningen officieel afgesloten. In het najaar van 2013 startte Openbaar Belang en Nijhuis Bouw B.V. met het verbeteren van de woningen in de Indische Buurt. Met een strakke planning heeft Nijhuis Bouw zijn belofte aan de bewoners waargemaakt. De Indische Buurt is klaar voor het WK voetbal!

Gerke Brouwer, directeur van de woningcorporatie, haalt in zijn speech nog even de cijfers aan. Hoeveel huizen gerenoveerd zijn (93) en wat er allemaal gebeurd is. Vernieuwde keuken, douche en toilet, schilderwerk, nieuwe buitendeuren, isolatie aangebracht, dus geen tocht meer. Het energielabel, ook niet onbelangrijk, is van D naar B gegaan.

Daarnaast nog 21 woningen waar al onderhoud is gepleegd met aanpak van de keuken en toiletrenovatie. Veertien bewoners hebben gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen en vloerisolatie, daar is het energielabel van F naar B gegaan. Brouwer zet nog even uiteen dat er aan de renovatie veel vooraf is gegaan, zoals bewonersavonden, persoonlijke gesprekken en nieuwsbrieven.

Gerke Brouwer (met microfoon) en Gerard Nijhof

Gerke Brouwer (met microfoon) en Gerard Nijhof

In zijn toespraak bedankte Gerard Nijhof van Nijhuis alle bewoners voor de samenwerking. “Wij kijken terug op een intensieve periode, waarin u dagelijks te maken had met ons en de werkzaamheden die wij uitvoerden. Met veel plezier hebben wij dan ook bijgedragen aan het opknappen van het Sumatrapleintje.” “Het resultaat kon niet zonder u, de medewerking van de bewoners, tot stand komen. Prachtig om te zien dat de buurtkracht heeft geresulteerd in dit ontmoetingspleintje”, benoemde Gerke Brouwer van Openbaar Belang. Tot slot onthulde bewoonster Bianca Schenkel samen met Jeroen d’Ailly van Travers Welzijn het naambordje van het vernieuwde pleintje, ’t PEC stekkie.

Bianca Schenkel onthult de nieuwe naam

Bianca Schenkel onthult de nieuwe naam ’t PEC stekkie

Na alle speeches kan de feestelijke barbecue beginnen. Gezellig en meteen zie je dat de herinrichting van die pleintjes een briljant idee is. Bewoners kunnen hier heerlijk relaxen, de kleinste kinderen kunnen zich uitleven op het speelplein en volwassenen kunnen daarbij een oogje in het zeil houden. De pleintjes krijgen weer een functie!

Speelhuisje is gebouwd door Gert Jan Bouwhuis

Het speelhuisje is gebouwd door Gert Jan Bouwhuis

Voor het onderhoud tekenen enkele bewoners een adoptie-overeenkomst met Ben Scherluit, wijkbeheerder van de gemeente. Het is dus geen vrijblijvend verhaal. Het is te mooi en te kostbaar en de pleintjes mogen niet nog een keer verloederen. John Rossewij wijst nog even op het metselwerk rond de pleintjes. Door deze muurtjes worden kinderen tegengehouden en kunnen niet zomaar de straat op lopen.

BBQ Sumatrastraat 2014-05-28-012

De woningvernieuwing heeft voor de bewoners geleid tot meer wooncomfort. Hiermee vervult het een grote wens van velen. Minder stookkosten en vrij van tocht. De woningen aan de Banka-, Borneo-, Java-, Riouw- en Sumatrastraat zijn zowel aan de binnenzijde als buitenzijde flink aangepakt. Met het aanbrengen van isolatie in de schil en onder de vloer, het vervangen van voegwerk, aanbrengen van nieuw schilderwerk en het vernieuwen van de keuken, badkamer en het toilet zijn er vele klussen uitgevoerd. Voor Nijhuis houden de werkzaamheden in de buurt nog niet op. Zij blijven de komende jaren voor Openbaar Belang de onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

BBQ Sumatrastraat 2014-05-28-042BBQ Sumatrastraat 2014-05-28-029

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/05/29/indische-buurt-is-klaar-voor-het-wk/19307/