Van voor naar achter de kraam

Braderie LdH tnAls verslaggever voor de Diezerpoorter, ga ik geregeld op bezoek bij activiteiten in de wijk. Inmiddels heb ik in die rij bezoekjes de nodige rommelmarkten bezocht en kom dan ook altijd weer met nieuwe koopjes thuis. Hoewel ik dol op rommelmarkten ben, heb ik nog nooit achter een kraam gestaan. Vandaag, bij de braderie van Het Leger des Heils aan de Burgemeester Drijbersingel, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Een verslag ‘van binnen uit’.

Omdat het een eerste keer is, vind ik het reuze spannend om met mijn dozen vol ‘rommelzolder’ spulletjes naar de door mij gehuurde kraam op zoek te gaan. Door die spanning ben ik bovendien heel erg op tijd. Mijn kraam wordt net opgebouwd, dus ik moet nog even wachten.

Kan ik mooi de omgeving verkennen. Eén van de medewerkers is druk met het trekken van krijtstrepen. Die zijn bedoeld voor mensen die hun spullen verkopen vanaf een kleedje op de grond. Zelf ben ik duidelijk een luxe paardje. Sterke mannen bouwen mijn kraam en in mijn meegebrachte klapstoel kan ik de drukte om me heen op mijn gemak bekijken.

Streepjes trekken en dakjes aanbrengen

Streepjes trekken en dakjes aanbrengen

Na de opbouw volgt de inrichting. Om niet vanaf de houten planken te verkopen heb ik een paar oude tafellakens meegebracht. De lampjes, potjes en schalen worden vakkundig op de vetvlekken gezet die zich niet laten wegwassen. Stekkertjes, snoeren en gereedschap links, glas en aardewerk rechts en de blingbling in het midden. En dan drentel ik van voor naar achter, want je moet het natuurlijk ook vanuit het perspectief van de klanten bekijken. Er is nog een vrolijk accentje nodig. Gelukkig heb ik een slinger van gekleurde vlaggetjes bij me. Dan ben ik er helemaal klaar voor.

Vrolijke vlaggetjes

Vrolijke vlaggetjes

Het loopt echter alles behalve storm. Het is natuurlijk nog vroeg voor een zaterdagmorgen. Maar dan meldt zich de eerste klant. Hoe duur de schaartjes zijn?  “Voor u de hele set een euro meneer,” roep ik vanachter mijn kraam en voeg er mijn allerliefste glimlach aan toe. Een euro is klaarblijkelijk niet te veel gevraagd en de koop wordt gesloten.  En na het eerste ‘schaap’ volgen er meer. Twee hele jonge klantjes brandt het geld in de handen. “Hoe duur is die gouden ketting?” vraagt kleine Arie terwijl hij net op de tafel kan kijken. “Voor 50 cent mag je die meenemen,” antwoord ik. Arie doet meteen boter bij de vis en ik mag zijn aankoop om het kleine halsje hangen. Apetrots brengt hij even later zijn zus Emma mee. Die wil ook wel een gouden ketting voor 50 cent.

Braderie LdH de eerste klant

Op rustige momenten klets ik wat met mijn buren. Links zit Coby met tweedehands kleding en rechts Dorien met houten sierhuisjes en fris gekleurde bijzettafels. Die komen uit de houtwerkplaats van de dagbestedingsgroep. Zelf werkt ze daar niet. “Ik maak liever kaarsen,” vertelt ze. “Ik heb ook in het winkeltje gestaan, maar daar vond ik het te stil. Ik ben liever bezig.” Wanneer ik wat breekbaars verkoop heeft Dorien nog wel een krant voor me om het glas in te verpakken. Zelf heb ik daar in mijn onervarenheid niet aan gedacht. Ook op de rommelmarkt heb je burenhulp nodig.

Behulpzame buurvrouw met opvouwbare huisjes

Behulpzame buurvrouw met opvouwbare huisjes

Mijn overburen verkopen eetbare zaken. Zelf gebakken taart en cake waarvan kleine proefstukje op een schaaltje liggen. Daar kom ik mijn kraam wel even voor uit. Naast het gebak kan ik eigen gemaakte jam proeven. John Kemperman heeft een schaal met hompjes brood en smeert daar een lekkere klodder fruit op. Allemaal uit zijn projecttuin voor de minima Ondertussen raken we lekker aan de praat en mijn overbuurman doet in mijn kraam de vondst van zijn leven: plastic eierlepeltjes. Voor 50 cent opnieuw iemand gelukkig gemaakt.

John Kemperman met zelf gemaakte jam uit de projecttuin

John Kemperman met zelf gemaakte jam uit de projecttuin

Door weinig geld te vragen, verkoop ik goed. Toch zijn er ook nog mensen die willen pingelen wanneer ik 50 cent voor een blingbling artikel vraag. “20 cent? Nou voorruit 30 cent?” Ik merk dat ik daar niet goed tegen kan en houd voet bij stuk. Uiteindelijk verkoop ik de dasspeld toch voor 50 cent en ben ik dik tevreden. Net wanneer ik de bodem van mijn geldkistje niet meer kan zien, komt Melissa om de huur van de kraam te innen. Daar gaat mijn twaalf en een halve euro aan omzet. Toch ben ik dik tevreden, want om klokslag tien uur speel ik Kiet. Ik heb tot twee uur om echt winst te maken.

Melissa int niet alleen de huur, maar trakteert de deelnemers ook op warme dranken

Melissa int niet alleen de huur, maar trakteert de deelnemers ook op warme dranken

Dat winst maken lukt nog wel, maar niet tot twee uur. Zo tegen twaalven trekken donkere wolken zich samen en het gerucht gonst tussen de kramen dat er een flinke bui op komst is. Iemand heeft op buienradar gekeken en denkt dat het pittig wordt. Met een flinke windvlaag voelen we de eerste spatten en in een mum van tijd staan de kramen er  leeg en verlaten bij. De bonte kleedjes zijn van de grijze tegels gehaald, waardoor het grijs beneden en grijs boven is. Tijd om te vertrekken, maar het was een kleurrijke ervaring. En zestien euro winst op de koop toe!

Studente Vera met haar gemarmerde schriftjes

Studente Vera met haar gemarmerde schriftjes

Geen verslag zonder schriftje en laat ik dat nu vergeten zijn. Gelukkig staat er een kraampje van Vera en Simone met handgemaakte schriftjes. De dames zijn derdejaars studenten aan de hogeschool Windesheim en willen volgend schooljaar voor hun studie naar Zambia en Gambia. Met de opbrengst van kunstwerkjes en workshops die ze geven, willen ze hun reis financieren. Meer informatie vind je op hun facebookpagina. Ook de huur van de kraam gaat naar een goed doel. Stichting Ora uit Nieuw Leusen zorgt voor een kraam en de opbrengst gaat naar een project voor kansarme Roma gezinnen in Roemenië. Mocht u een aantal kramen willen huren dan kunt u contact opnemen met Dick van Lente, 06 15613935

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/05/van-voor-naar-achter-de-kraam/20259/