Veilig op weg: de dode hoek

Zwolle logo gemeente TnCirca 1.500 leerlingen van in totaal 27 basisscholen hebben afgelopen schooljaar meegedaan aan de dodehoeklessen, georganiseerd door de Zwolse afdeling van Veilig Verkeer Nederland. De lessen werden voor het vijfde jaar gehouden en zijn mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Zwolle en provincie Overijssel.

De uitvoering vond plaats bij autorijschool Blok Huls, met inzet van hun instructeurs en het gebruik van een grote vrachtwagen. Zo werd het de kinderen duidelijk hoe gevaarlijk het is als je grote voertuigen tegenkomt in het verkeer. Zeker als zij met de fiets op weg gaan.

Twee vuistregels
Voordat de kinderen zelf in de cabine konden ervaren hoe groot die dode hoek (of blinde hoek) van een vrachtwagen is, werden ze met een instructiefilm gewezen op de gevaren van vrachtwagens in het verkeer.

Ook kregen ze uitleg over de twee vuistregels: ‘blijf er rechts en ruim achter’ en ‘houd minstens drie meter afstand’.

Niet zien
Om te toetsen of zij de twee vuistregels goed begrepen hadden en konden toepassen, deed iedereen mee aan de Nationale Veilig-op-Weg test. Vervolgens kregen zij uitleg van de instructeur en mochten ze in de cabine achter het stuur. Ook om de vrachtwagen waren er veel momenten dat zij ondervonden dat de chauffeur in de cabine je echt niet kan zien.

Onder de winnaars werd een fiets verloot, beschikbaar gesteld door rijschool Blok Huls en fietswinkel Ton Kamp in Holtenbroek. En zo werd Kaj Eltink, leerling van groep 8 van de Vlieger II uit Stadshagen, de gelukkige winnaar. Op 4 juli vond bij Blok Huls de uitreiking plaats. Hij kon meteen uitmeten hoever hij van de grote lesauto en bestelbus vandaan moest blijven.

busdodehoek_zps07217138

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/09/veilig-op-weg-de-dode-hoek/20322/