VAK aanpak Zwolle lijkt succesvol

Zwolle logo gemeente TnMensen die werkloos zijn en WW of bijstand hebben kunnen zelf proberen een baan te vinden, via sociale media, uitzendbureaus, via een netwerk, face tot face contact of bijvoorbeeld een participatiebaan.

De gemeente Zwolle heeft sinds een jaar ook de VAK aanpak voor werkzoekenden.VAK staat Voor Arbeid en Kansen. VAK is ontwikkeld door de gemeente Zwolle en de Heijting Weerts Groep uit Utrecht.

Het doel van deze methode is dat je weer zelf verantwoordelijk wordt voor de inkomsten.

Het traject vindt plaats in groepsverband en duurt drie maanden. In groepen van maximaal twaalf, motiveren en stimuleren mensen elkaar om een goede uitgangspositie te krijgen op de arbeidsmarkt. Hierbij leer je van elkaars ervaringen en ga je zelf aan de slag op werkvloer.

Bijvoorbeeld sleutelen bij Scania of activiteiten ondernemen met bewoners van verzorgingshuizen van Driezorg. Ook kennis maken kennis met werkgevers, rondleidingen bij bedrijven en praktijk uitleg passen bij deze aanpak. Van de tweeënzeventig mensen die in 2013 de VAK volgden had ruim de helft na drie maanden werk. En na een half jaar had 57% geen uitkering meer nodig.

Scania fabriek Zwolle

Scania fabriek Zwolle

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/14/vak-aanpak-zwolle-lijkt-succesvol/20432/