MijnStadMijnDorp zomereditie is uit!

Tram in Zwolle TNHet Historisch Centrum Overijssel presenteert weer de zomereditie van het online magazine MijnStadMijnDorp. Met als thema: de vakantie is weer aangebroken! Veel Overijsselaars gaan op reis. Een doorbraak in de mobiliteit was de komst van de trein. De eerste trein reed Overijssel binnen in juni 1864. ‘150 jaar spoor’ wordt op veel plekken herdacht.

Ook in onze wijk had je vroeger een hoop activiteit op het gebied van spoor. Zo liep de Zwolse paardentram via de Brink in 1893 tot aan bij Artez aan de Rhijnvis Feithlaan. Daar was de remise.

Maar ook de Dedemvaartse Stoomtramweg Maatschappij reed via de Meppelerstraatweg de wijk in, de focus lag op goederenvervoer. In 1898 was er bij het Blekerswegje een steiger te vinden waar de tram turf afleverde. De Brink was het overstappunt van de paarden- op stoomtram. De Zwolse paardentram is in 1919 opgeheven, de DSM-lijn in 1947.

DSM_spoor web 15-07-2014

De tramrails bij het Blekerswegje

“Tegenover wijkcentrum de Vlasakkers was een station te vinden voor de DSM-lijn. Dit is uiteindelijk in de jaren 70 afgebroken”, vertelt de heer Ten Klooster, die opgroeide in de Indische Buurt. “Het station is later nog gebruikt om elektromotoren te repareren. Het was mijn speelplek, een leuk detail is dat later de rails werden gebruikt om materialen aan te leveren voor de bouw van de koopwoningen aan de Anthony Duyckstraat en de omliggende straten. Een handige ondernemer had bedacht om met mijnkarren uit de toen inmiddels gesloten mijnen van Limburg de goederen te vervoeren!”

Station_Vlasakkers web

Het Station bij de Vlasakkers

MijnStadMijnDorp is te lezen op: onlinemagazine.mijnstadmijndorp.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/16/mijnstadmijndorp-zomereditie-is-uit/20449/