Gehavende verkeersmaatjes zinloos

verkeersmaatje tnEen verkeersmaatje is een fel, lichtgroen kereltje dat met zijn rode vlaggetje wappert om automobilisten te waarschuwen voor spelende kinderen. In Dieze-West staan er verschillende, maar ze zijn nauwelijks nog te herkennen.  Suze Koelma, initiatiefneemster voor het plaatsen van de opvallende mannetjes is erg teleurgesteld: “Zo heeft het geen zin meer.”

Wanneer Victor Veilig in volle glorie langs de kant van de weg staat is hij wel degelijk zinvol. Het mannetje heeft een heuse website en daar vind je informatie over het nut en de gebruiksaanwijzing. Er staat op die site bijvoorbeeld te lezen dat de poppetjes weggehaald moeten worden op het moment dat er geen kinderen meer spelen. In onze wijk ligt Victor echter aan de ketting. De gifgroene ventjes zijn in 2010 door bewoners in Dieze uitgekozen als één van de beste ideeën voor het wijkbudget. Suze Koelma heeft dit winnende idee ingediend en krijgt van de gemeente een budget van € 500,= voor de aanschaf. En daar staan ze dan.

In december 2012 plaatst de Diezerpoorter een artikel over de slechte staat van de verkeersmaatjes. Twee jaar later staan de poppetjes er nog en zien er inmiddels nog beroerder uit. Zelfs de beste exemplaren, die in de Vermeerstraat, zijn nu hun pet en vlaggetje kwijt, gespleten en gebutst. Ben Scherluit, stadsdeelbeheerder voor Dieze, wil de poppetjes niet weghalen. “Ze zijn niet van de gemeente, maar van de wijk. Suze Koelma heeft het budget gekregen en zij mag zeggen of ze weg mogen of niet.”

verkeersmaatje gespleten

Wie niet weg is wordt gezien
Van Suze mogen ze wel weg. “Van mijn part knippen ze de ketting door en nemen ze die dingen direct mee.” Ben heeft liever dat Suze de mannetjes zelf weghaalt en opstapelt en dan stuurt hij wel iemand om ze allemaal in één keer mee te nemen. De journalist van de Diezerpoorter wordt ondertussen gebruikt als ‘postiljon d’amour’ en is benieuwd of er daadwerkelijk actie wordt ondernomen.  Voorlopig staan ze er nog.

Oproep
Na de vakantieperiode hangen er spandoeken in de stad om automobilisten te waarschuwen dat de scholen weer begonnen zijn. Het jonge grut rent dan weer enthousiast alle kanten op of slingert op kleine fietsjes over het wegdek. Goed dat die spandoekactie er is, maar het hele jaar door zijn er plekken in de wijk waar de jeugd zich concentreert en dus ook onverwacht de weg op kan schieten. Om die kwetsbare Diezerpoortertjes te beschermen kan er een opvolger gezocht worden voor de verkeersmaatjes. De stadsdeelmanager heeft nog wel ergens een potje om nieuwe ideeën te financieren. Heeft u misschien een ludiek plan om de overstekende kinderen te beschermen? Laat het ons weten.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/19/gehavende-verkeersmaatjes-zinloos/20518/