Extra controles op zwemmen in de IJssel

Rijkswaterstaat_zps9a353a2dRijkswaterstaat heeft filmpjes op YouTube gezet die zwemmers er nogmaals op moeten wijzen hoe gevaarlijk het is om in de vaargeulen van grote rivieren en kanalen te zwemmen, zoals in de IJssel.

Vanaf schepen worden de komende weken ook in de buurt van Kampen en Zwolle extra controles gehouden, laat woordvoerster Christel Holleman weten.

Zwemmen in de vaargeul is gevaarlijk vanwege de grote vrachtschepen en de plotselinge onderstromen. Bovendien is het verboden om daar te zwemmen, boetes kunnen oplopen tot zo’n 140 euro.

Met warm weer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in het water. Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat wijst daarom op de risico’s.

Zwemmen in rivieren en kanalen is om een aantal redenen gevaarlijk. Zwemmers verliezen het van de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Vanaf een schip zijn ze nauwelijks zichtbaar; een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken. Door de onderstroom die passerende schepen veroorzaken kunnen zwemmers meegetrokken worden. En vaak wisselt de temperatuur van het rivierwater sterk. Hierdoor kunnen mensen in het water kramp krijgen en onderkoeld raken.

Verboden te zwemmen
Zwemmen is op veel plaatsen bovendien verboden:
– In de vaarweg van rivieren;
– In kanalen;
– In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
– In de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn;
– In de routes van veerponten;
– In en rond havens;
– In snelvaargebieden;
– Op plekken die zijn aangewezen als verboden gebied.

Wie wel zwemt op een van deze plaatsen riskeert behalve persoonlijk letsel een boete van 140 euro. Mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn op het water aanwezig om de regels te handhaven en zwemmers voor te lichten.

Strandjes en kribben
Rijkswaterstaat raadt daarnaast ook zwemmen bij strandjes langs de vaargeul en tussen de kribben af. Hier is soms sprake van steile en gladde overgangen naar de vaargeul en verraderlijke stroming en draaikolken die door het scheepvaartverkeer worden veroorzaakt.

Spring niet van bruggen
Duik of spring nooit van bruggen, sluizen, steigers en kades. De brug kan het zicht belemmeren, een onder de brug varend schip kan over het hoofd worden gezien. Bovendien wordt de hoogte vaak onderschat, zodat de klap op het water erg hard aankomt. Ook kunnen onzichtbare voorwerpen als fietsen en winkelwagentjes op de bodem ernstige verwondingen veroorzaken.

Toch veilig zwemmen in natuurwater?
Veilig zwemmen in natuurwater kan op de officiële zwemlocaties. De kwaliteit van deze locaties wordt in de zomer scherp in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. De veilige zwemlocaties staan op de website Zwemwater.nl. Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties te downloaden voor Apple of voor Android.

Wat zijn de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen?
– zwemmers zijn voor opvarenden van een vrachtschip nauwelijks zichtbaar
– een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken
– zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip
– zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken
– zwemmers kunnen door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen en onderkoeld raken

Ook is het bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.

We hebben een aantal filmpjes gemaakt waarin we wijzen op de gevaren die we hier beschrijven. Ze zijn via het YouTubekanaal van Rijkswaterstaat te bekijken.

We hebben de meest gestelde vragen over zwemmen in rivieren en kanalen en het springen van bruggen op een rij gezet. Bekijk ze op de pagina Veelgestelde vragen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/21/extra-controles-op-zwemmen-in-de-ijssel/20595/