Verrukkelijk Onkruid

natuurenmilieuoverijssel_zps8ae895cbDe meeste tuinliefhebbers hebben een hekel aan brandnetel, zevenblad en paardenbloemen. Dus gaan ze die te lijf. Onkruid is niet alleen maar lastig. Je kunt er ook veel mee. Opeten bijvoorbeeld.

Veel onkruiden zijn waardevolle planten voor insecten, maar ze zijn ook rijk aan vitamines en mineralen of hebben een geneeskrachtige werking. De oplossing voor woekerend zevenblad? Gewoon opeten. Supergezond. Brandnetels en paardenbloemen zijn prima te verwerken in soepen, salades of pesto; verrukkelijk onkruid dus!

zonderisgezonder_zpscd54471a

Natuur & Milieu Overijssel is deze week de actie ‘Zonder is gezonder’ gestart. Op de site zonder-is-gezonder kunt u meer hierover vinden. De actie is tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Onder het motto ‘If you can’t beat them, eat them’ is er een ‘onkruidwedstrijd’ waar mensen via de website www.jijenoverijssel.nl/jijeet recepten kunnen insturen waarin onkruiden zijn verwerkt.

In september wordt een winnaar verkozen en de recepten komen in een speciaal boekje waaraan ook topkok Jonnie Boer een bijdrage levert. Het boekje komt volgend voorjaar op de markt.

Aanleiding voor de onkruidenactie is het afgekondigde overheidsverbod op het gebruik van een aantal chemische bestrijdingsmiddelen, waaronder het bekende RoundUp. Het mag vanaf november 2015 niet meer op bestrating worden gebruikt, nog wel in tuinen. Voor overig groen geldt een verbod per november 2017. Aanvullend heeft de overheid een motie aangenomen voor een verbod op de verkoop van glyfosaat aan particulieren per november 2015.

RoundUp dat nog wel in tuinen mag worden gebruikt, komt dus nog in grondwater terecht. Natuur & Milieu Overijssel werkt samen met de provincie en waterleidingsbedrijf Vitens. Er wordt nog steeds te veel gif gebruikt dat te lang in de bodem blijft en daardoor slecht is voor plant, die en onze drinkwatervoorziening.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/21/verrukkelijk-onkruid/20604/