Het riool is geen alleseter

Riool-04Gemeente Zwolle is zuinig op haar riool. Ook inwoners , jong en oud, kunnen daar aan meewerken. Helaas gooien mensen nu nog vaak veel andere troep in de wc of in de gootsteen, omdat ze denken dat dat wel kan. Te onrechte want deze troep veroorzaakt onnodige verstoppingen en watervervuiling. Daarom heeft de gemeente voor alle Zwolse basisscholen een lespakket ‘Het riool is geen alleseter!’ ontwikkeld. Zo komen de kinderen op een speelse manier meer over de nut en noodzaak van het riool te weten.

Inhoud van het lespakket
Animatiefilm ‘Het riool is geen alleseter!’
– Rioolquiz ‘Test jouw rioolkennis!’
– Rioolmonster sleutelhanger
– Rioolquiz voor thuis

Leren en spelen
In de klas bekijken de leerlingen van groep 6, 7 of 8 samen met de leerkracht eerst de animatiefilm van ongeveer vijf minuten. Daarna spelen zij samen de rioolquiz (zie download onder dit artikel) waarin de onderwerpen uit de animatiefilm aan bod komen. De quiz bestaat uit twaalf vragen. Aan de hand van de antwoorden geeft de leerkracht verdere uitleg.

Aan het eind van de les, krijgt elke leerling een Rioolmonstersleutelhanger en een gedrukt exemplaar van de Rioolquiz voor thuis. Die rioolquiz kunnen ze thuis op het toilet ophangen voor een leuke en een leerzame opdracht bij elk toiletbezoek.

Scholen in Zwolle kunnen de sleutelhangers en de Rioolquiz kosteloos ontvangen door te mailen aan Anita Frederiks-Borst. Een overzicht van vragen en antwoorden van de Rioolquiz staat voor leerkrachten op Prezi Riooleducatie.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/23/het-riool-is-geen-alleseter/20629/