JOW! voor gezelligheid tussen jongeren en ouderen

JOWtn_zps375993e9De nieuwe Stichting JOW! In Zwolle wil jongeren tussen de 16 en 19 jaar koppelen aan Zwolse ouderen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken. Het is de bedoeling dat de ouderen daarvoor 9,50 euro betalen.

De jongere ontvangt daarvan ongeveer de helft en de rest gebruikt de stichting om de jongeren te scholen en begeleiden, en gezamenlijke activiteiten met jongeren en ouderen te organiseren, aldus voorzitter Tom van Eijk van JOW!, dat staat voor ‘Jong met Oud Welzijnsinitiatief’.

Hij heeft de stichting zonder winstoogmerk samen met Linde Mulder en Robbert Evers opgericht. Jongeren zijn schaars binnen de ‘vrijwilligersbranche’, zo stelt Van Eijk. “Ze zijn druk met studie, sport en bijbanen. Als je vraagt om iets met ouderen te ondernemen willen ze dat best, maar ze geven eerlijk toe dat er iets tegenover moet staan. Je moet eigenlijk concurreren met het bijbaantje.”

Naam en Logo
Jong met Oud Welzijnsinitiatief (JOW!) zet zich in voor oud, maar ook voor jong. De naam JOW! brengt het jeugdig enthousiasme van onze jongeren tot uiting en het past goed bij de verbinding van jong en oud. Een beetje brutaal, maar toch beleefd!

Het beeldmerk bestaat uit twee dezelfde vormen die iets uit elkaar staan. Dit staat symbool voor de leefwerelden van de ouderen en de jongeren die samen een totaalbeeld vormen. Tussen deze twee werelden baant zich een pad. Dit pad is de verbindende factor tussen de ouderen en de jongeren: Stichting JOW!.

Tom van Eijk legde het initiatief voor aan twee klassen van een zorgopleiding bij Landstede. Veertien jongeren meldden zich meteen aan. De komende tijd gaat de stichting nog meer jongeren en ook ouderen werven. JOW! Mikt zowel op ouderen die nog thuis wonen als bewoners van zorginstellingen.

“Veel ouderen zijn eenzaam. Vaak zijn er best veel hulpverleners om hen heen, maar missen ze iemand om gewoon gezellige dingen mee te doen.” Van Eijk denkt niet dat de bijdrage van 9,50 euro een struikelblok zal zijn. Bovendien, zegt hij, is het fiscaal aftrekbaar.

ouderenJow_zps0945ac1c

Stichting JOW! Zwolle is een non-profit organisatie en heeft als hoofddoel om het probleem van de vereenzaming van ouderen structureel aan te pakken door jongeren in de leeftijd van 16 t/m 19 jaar actief in te zetten voor individuele begeleiding. Jongeren ontvangen hiervoor een vergoeding en worden door Stichting JOW! professioneel begeleid in het proces. Stichting JOW! voert nadrukkelijk géén zorgtaken uit, waardoor jongeren met uiteenlopende achtergronden en opleidingen aan de ouderen kunnen worden gekoppeld.

Wanneer ouderen en jongeren worden samengebracht is er vanaf het eerste moment een bijzondere chemie zichtbaar. De op het eerste gezicht zeer uiteenlopende belevingswerelden blijken ineens helemaal niet zo ver van elkaar te staan. Deze unieke combinatie wordt door Stichting JOW! Zwolle optimaal ingezet om ouderen te voorzien van gezelligheid en activiteiten om de troosteloosheid van het eenzaam zijn zoveel mogelijk te verlichten.

Activiteiten
De jongeren van Stichting JOW! zijn creatief in het verzinnen van leuke activiteiten. Van tevoren overleggen ze met de ouderen wat zij graag zouden doen. In het kader hiernaast zijn de meest voorkomende individuele activiteiten opgesomd, maar er zijn talloze andere voorbeelden te verzinnen. Bijvoorbeeld duofietsen, samen een digitaal fotoboek maken of samen naar een winkelcentrum gaan om te shoppen. Daarnaast investeren wij in het organiseren van groepsactiviteiten waar we nadere invulling aan geven.

Beschikbaarheid
De jongeren van Stichting JOW! zijn dagelijks beschikbaar tussen 08.00 en 21.00 uur. Samen met de oudere plannen zijn hun bezoekmomenten in rondom hun schoolroosters, sport en werktijden van hun bijbaan. Stichting JOW! eist van jongeren een zekere mate van beschikbaarheid omdat we waarde hechten aan continuïteit.

Evaluatie
Na ieder eerste bezoek houdt Stichting JOW! een evaluatie met zowel de oudere als de jongere. Aan de hand daarvan wordt een tweede afspraak ingepland, waarna de oudere en de jongere samen de andere afspraken kunnen inplannen. Stichting JOW! zal regelmatig contact zoeken met de ouderen om hun te bevragen over hun ervaringen.

Ouderen melden zich voornamelijk offline aan. Zij kunnen een aanmeldformulier invullen en in de JOW! brievenbus stoppen bij hun verzorgingshuis of bij een verzorgingshuis bij hen in de buurt. Deze brievenbus wordt wekelijks geleegd en op dat moment is er een uur lang een medewerker van Stichting JOW! aanwezig om persoonlijk met de ouderen in contact te komen en om vragen te beantwoorden. Een oudere kan zichzelf ook aanmelden via het onderstaande formulier.

Het is voor familie of kennissen van een oudere ook mogelijk om hem of haar aan te melden. Ook hiervoor is onderstaand formulier te gebruiken. Vink in dit geval aan dat het niet om uzelf gaat. Wij zullen dan in eerste instantie contact met u opnemen waarna wij een gratis intake inplannen met degene die u graag wilt aanmelden.

jongerenJOW_zpsa145ce4a

Waarom werken bij JOW?
Als jongere van JOW! ben je voornamelijk bezig om gezelligheid te brengen. En daar krijg je ook nog eens een vergoeding voor! Het is geen zwaar werk, maar wel dankbaar werk. De ouderen hebben jullie graag om zich heen omdat ze vaak alleen zijn. Ook zijn ze erg benieuwd naar de wereld waarin “die jeugd” tegenwoordig leeft, waarbij ze vaak met mooie vergelijkingen komen uit hun eigen rijke verleden. Dus waarom werken bij JOW? Gewoon, voor de gezelligheid!

JOW! voert nadrukkelijk geen zorgtaken uit! Wat je wel doet is bijvoorbeeld een ommetje maken, iemand gezelschap houden bij koffie-/theemomenten, de krant voorlezen, een spelletje doen, samen fotoboeken bekijken en zelfs activiteiten uitvoeren met behulp van nieuwe technieken zoals een iPAD. Je kunt je activiteiten afstemmen met de oudere die je bezoekt.

Meer informatie bij www.jow-zwolle.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/24/jow-voor-gezelligheid-tussen-jongeren-en-ouderen/20653/