Verlaging grondprijs Bagijneweide vindt geen bodem bij oppositie

Herenhuizen-Rhijnvis-Feithlaan-01Als de gemeente geld uitgeeft aan de prijsverlaging van bouwgrond voor dure woningen, dan kan dat ook voor goedkope woningen. Oppositiepartijen GroenLinks en Swollwacht noemen het collegevoorstel om de ontwikkeling van nieuwbouwproject Bagijneweide te stimuleren met lagere grondprijzen, oneerlijk. Ze zouden het geld liever stoppen in het verlagen van grondprijzen voor goedkopere woningen of in betere zorg, zo zeggen ze.

Het college stelt voor om met een lagere grondopbrengst voor het project Bagijneweide genoegen te nemen. Het zou de ontwikkeling van woningen een belangrijke duw in de rug kunnen geven, menen burgemeester en wethouders. De gemeente zou daar 100.000 euro uit een speciaal stimuleringspotje voor willen vrijmaken.

Maar volgens Swollwacht-voorman William Dogger neigt het collegevoorstel naar willekeur. “Als je de grondprijs voor duurdere woning omlaag doet, moet je het ook over de hele linie verlagen. Ook voor het middensegment en starterswoningen dus. Ik snap dat we dan een gat in de begroting krijgen, en dat willen we niet. Maar we moeten ook geen willekeur toestaan.”

GroenLinks heeft het zelfs over villasubsidie. Fractievoorzitter Patrick Rijke: “We hebben als gemeenteraad voor de zomer gezegd dat er geen prioriteit ligt in het stimuleren van het hogere segment van de woningmarkt. Het beschikbare budget zou dan beter als buffer voor de bezuinigingen op het sociaal domein gebruikt kunnen worden. Of anders naar de bouw van extra sociale huurwoningen kunnen gaan. De wachttijd is inmiddels opgelopen naar vier jaar”, zegt hij.

Artikel door Sander Wageman uit De Stentor van donderdag 24 juli 2014.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/07/24/verlaging-grondprijs-bagijneweide-vindt-geen-bodem-bij-oppositie/20651/