Aan de slag met Make it!

Make it! TnDe Diezerpoorter heeft eerder artikelen besteed aan het project Make it! van Stichting Travers Welzijn. Dit project zorgt ervoor dat voortijdig schoolverlaters van 18 tot 23 jaar weer gemotiveerd worden om wat aan een opleiding, werk of dagbesteding te gaan doen.

Als de jongere zichzelf aanmeldt bij Make it! of aangemeld wordt via ouders, netwerkpartners, gemeenten, Deltion college of Landstede, dan gaat de trajectbegeleider van Make it! met hem/haar aan de slag. De trajectbegeleider gaat een individueel traject met de kandidaat aan. Er wordt gekeken naar het einddoel van de deelnemer en er wordt gekeken naar de oorzaak van schooluitval.

Alle negatieve factoren als te weinig/geen financiën en een eventuele straf die nog moet worden uitgezeten. Daarna wordt gekeken welke opleiding gevolgd kan worden. Make it! zorgt er bijvoorbeeld voor dat een trajectbegeleider met de kandidaat meegaat naar de opleiding voor een advies van een loopbaan adviesbegeleider van de school.

Het gesprek gaat dan over wat de kandidaat precies wil. Hoe graag de jongere deze opleiding wil gaan doen en waarom. Wat de jongere op lange termijn kan bereiken en hoe de situatie nu ervoor staat. Duidelijk moet worden hoe gemotiveerd de kandidaat is, hoe hij/zij de opleiding wil gaan betalen en hoe eventueel terugval of uitval kan worden voorkomen.

Advies kan zijn om voor de opleiding in de vakantieperiode een bijbaantje te nemen om genoeg te verdienen om straks studiegeld en schoolboeken te kunnen kopen. In het traject kan er ook een studie ‘buddy’ worden gezocht, waaraan de kandidaat zich kan optrekken. Dit kan iemand uit de praktijk zijn waar hij/zij advies kan krijgen over toekomstig werk.

In het traject is er constant contact tussen de kandidaat en Make it! De vorderingen en strubbelingen tijdens studie, werk of dagbesteding worden constant door Make it! in de gate gehouden.

Aan dit project doen vaak kandidaten mee die heel veel tegenslag hebben gehad op school, thuis of andere gebieden. Ze hebben vaak nee moeten horen of gehoord dat ze iets niet kunnen. Daardoor hebben ze een negatief zelfbeeld gekregen, dat moet worden doorbroken. Hun eigenwaarde moet weer verhoogd worden, zodat ze weer voor hun eigen toekomst kunnen zorgen.

Meer informatie over Make it! kunt u krijgen van Helga van den Berg via E-mail h.vdberg@travers.nl of 06-13 85 07 70.

Hier kunt u voorgaande artikelen lezen die over Make it! gingen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/08/05/aan-de-slag-met-make-it/21066/