Voorzieningen voor honden

Zwolle logo gemeente TnHondenlosloopterrein, dit is een terrein waar honden niet aangelijnd hoeven te worden en waar baasjes de grote boodschap van hun trouwe viervoeter niet hoeft op te ruimen. Hier kunnen honden lekker ravotten!

Een hondenlosloopterrein is herkenbaar aan een rechthoekig blauw bord voorzien van een afbeelding van een hond.

De terreinen zijn in elke wijk te vinden op zo’n maximaal 10 minuten loopafstand. Alle hondenlosloopterreinen worden door de gemeente intensief gemaaid om daarmee de overlast van hondenpoep te beperken.

Hondenhaltes en opruimmiddelen

Verdeeld over de stad zijn zo’n 50 hondenhaltes te vinden met gratis opruim zakjes en een afvalbak. Zo kunnen hondeneigenaren gemakkelijker aan de opruimplicht voldoen.

Informatie voor baasjes

Speciaal voor hondenbezitters geeft de gemeente Zwolle een hondenkaart uit. Deze kaart bevat naast praktische informatie, tips en spelregels onder andere ook een overzicht van alle hondenlosloopterreinen en hondenhaltes in Zwolle.

De kaart is gratis af te halen op verschillende plekken in de stad, zoals het Informatiecentrum van de gemeente Zwolle in het Stadskantoor (Lübeckplein 2), het Informatiecentrum Stadshagen (Werkerlaan 1A) en de wijkservicepunten.

Daarnaast is de kaart verkrijgbaar bij het Zwolse dierenasiel en bij de meeste dierenwinkels, dierenklinieken en dierenpensions.

Losloopterrein in de buurt

Wilt u weten waar een hondenlosloopterrein bij u in de buurt is? Op de interactieve kaart onderaan deze pagina kunt u op straatnaam zoeken naar de dichtstbijzijnde hondenlosloopterreinen. Simpelweg in- of uitzoomen kan ook. Er is ook een grotere versie van de kaart beschikbaar. Deze opent zich in een nieuw scherm. Hieronder leest u hoe u de interactieve kaart kunt gebruiken.

Tips

Opvoeden

Het is fijn als uw hond goed naar u luistert. Dat is prettig voor uw hond, voor u en voor anderen. Maar niet elke hond heeft evenveel oor voor zijn baasje. Weet dan dat er in Zwolle verschillende hondenscholen of verenigingen zijn. Zij kunnen u helpen, bijvoorbeeld met gehoorzaamheidstrainingen of opvoedcursussen voor uw hond. Niet alleen handig maar vaak ook nog gezellig. Informeer eens naar de mogelijkheden.

Aansprakelijkheid

Hondenbezitters zijn verantwoordelijk voor eventuele schade die hun (loslopende) hond waar dan ook veroorzaakt. Het is wellicht raadzaam om uw aansprakelijkheidsverzekering hierop na te lezen.

Recreatieplassen

Buiten het recreatieseizoen tussen 1 oktober en 1 april, zijn honden ook welkom bij de drie Zwolse recreatieplassen: Milligerplas (Stadshagen), Agnietenplas (Berkum), Wijthmenerplas (Wijthmen). Honden hebben hier de ruimte en kunnen er heerlijk vrij loslopen.

Hondenpoepvrij

Overlast verminderen

U kunt zelf een positieve bijdrage leveren om de overlast van hondenpoep terug te dringen.

Zo kunt u bijvoorbeeld een anti hondenpoepbord schilderen. De gemeente heeft hiervoor een doe-het-zelfpakket met voorbeelden beschikbaar.

Meer acties

Er zijn ook diverse andere acties mogelijk. Zo zijn er spandoeken beschikbaar, die opgehangen kunnen worden. U kunt ook met buurtbewoners afspreken om een stuk groen hondenpoepvrij te houden of oproepjes in de wijkkrant zetten.

Op de hondenkaart staat precies waar een hond wel en niet vrij mag lopen.

Nog meer voorbeeldacties om overlast van hondenpoep te verminderen

Geef een positief signaal af:

Heeft u een hond en wilt u uw buren laten weten dat u geen overlast veroorzaakt? Laat het dan zien. Met een positieve houding kunt u al veel bereiken en onbegrip wegnemen.

Zet een oproep in de wijkkrant:

U kunt aandacht vragen voor de overlast van hondenpoep door in de wijkkrant een oproep te plaatsen aan de hondenbezitters zich aan de regels te houden.

Zorg voor een gratis schepje:

U kunt gratis een schepje regelen via uw wijkbeheer der. Hiermee kunt u de hondenpoep van het gras of de stoep verwijderen en in de struiken werpen.

Schilder een anti hondenpoepbord:

Eigengemaakte borden op specifieke overlastplekken helpen om de overlast van hondenpoep te verminderen. Als u een bord wilt maken, kunt u contact opnemen met uw wijkbeheerder. De gemeente zorgt voor het bord en de verf en ook voor het plaatsen van het bord. Voor de borden zijn voorbeelden beschikbaar maar u kunt –in overleg met uw wijkbeheerder- ook zelf een bord ontwerpen.

Spreek de overlastveroorzaker aan:

U kunt overlastveroorzakers zelf aanspreken op ongewenst gedrag van de hond (of kat). Vindt u dit moeilijk, dan kunt u hulp vragen van Buurtbemiddeling van Travers. Getrainde vrijwilligers proberen samen met u en de overlastveroorzaker een oplossing te vinden voor de overlast.

Kijk ook op: www.traverswelzijn.nl/buurtbemiddeling

Doe een ludieke actie:

U kunt de aandacht vestigen op overlast van hondenpoep door bijvoorbeeld vlaggetjes te plaatsen bij de uitwerpselen. Natuurlijk kunt u ook andere acties bedenken om de overlast tegen te gaan. De gemeente wil daarbij graag ondersteunen.

Meld ernstige overlast:

Mochten de hierboven genoemde acties niet leiden tot vermindering van de overlast, meld dit dan bij de gemeente. Medewerkers van Toezicht en Handhaving van de gemeente Zwolle kunnen proberen de overlastveroorzaker te achterhalen, aan te spreken en te beboeten.

Zelf ideeën?

Heeft u zelf ideeën om de overlast van hondenpoep te verminderen? Neem dan contact op met uw wijkbeheerder: contactgegevens wijkbeheerders.

Inspiratie nodig?

Kijk op www.zwolle.nl/doemee voor acties van anderen en meer initiatieven van bewoners.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/08/05/voorzieningen-voor-honden/21062/