Jonge krijgers genieten van jeugdland Indische Buurt

Jeugdland Indische Buurt ugDe laatste week van de zomervakantie is traditioneel voor jeugdland. Dit jaar organiseert Wijkvereniging De Vlasakkers samen met Travers Welzijn Jeugdland ‘Indische Buurt in het Wilde Westen’ op het grasveldje naast de Vlasakkers. Ruim vijfenveertig kinderen van 4 t/m 12 jaar melden zich aan en doen de hele week mee.

Opperhoofd Big Chief en zijn rechterhand Wijze Bizon van de stam ‘Huilende Wolven’ komen maandag 11 augustus de kinderen hulp vragen bij het vinden van de geheime voorwerpen van de magische totempaal. De symbolen zijn weg, de totempaal heeft zijn kracht verloren en daardoor is de hele stam in gevaar.

De jonge krijgers uit de Indische Buurt moeten eerst een indianendorp bouwen met bij iedere hut of wigwam een eigen totempaal. Vijf groepen gaan aan de slag en zo ontstaan er prachtige bouwwerken van de Beren, de Adelaars, de Bizons, de Wolven en de Platvoeten.

Jeugdland Indische Buurt 2014-08-11-02

Naast hutten bouwen worden de kinderen geschminkt als echte indiaantjes en kunnen ze broodjes bakken boven een open vuur. Alle dagen worden afgesloten met een gezamenlijk broodje bij de totempaal voor kinderen en vrijwilligers.

Jeugdland Indische Buurt 2014-08-11-07

De symbolen van de magische totempaal lopen als rode draad door de week. De kinderen krijgen dinsdag en woensdag verschillende knutselopdrachten, zoals een droomvanger, regenmaker, hoofdtooi en panfluit maken. Bovendien moeten ze iedere ochtend een eed afleggen waarbij de dappere krijgers beloven de kracht van de totempaal te beschermen door te waken, te strijden en te verdedigen tot het eind. Aioe, aoe, oea! Zo kunnen zij ware krijgers worden van de Huilende Wolven en krijgen hiervoor een echt indianencertificaat.

Jeugdland Indische Buurt 2014-08-11-37

De punten die bij de speurtocht van woensdagavond worden verdiend tellen ook mee voor de oorkonde. Er is een route uitgezet die de kinderen aan de hand van foto’s moeten volgen. Bij iedere plek ligt een pijl met een opdracht die ze moeten uitvoeren, zoals spijker meppen, een indianendans opvoeren, een rebus oplossen en vijf vragen beantwoorden over het Wilde Westen. Het spoor leidt uiteindelijk naar cowboy Linke Lowie die het opperhoofd gevangen houdt. Bij Linke Lowie krijgen de kinderen het laatste stukje van de puzzel, dat aangeeft waar Big Chief vast zit. Aan de kinderen de taak het stamhoofd te bevrijden.

Jeugdland Indische Buurt 2014-08-13-31

Donderdag worden er allerlei spelletjes gespeeld om de vaardigheden van de indianen te testen. Zo moeten de jonge krijgers met een pijl en boog kunnen schieten, hoefijzers gooien, speer werpen en met hun paard een hindernisbaan afleggen.

Jeugdland Indische Buurt 2014-08-14-13

Jeugdland Indische Buurt in het Wilde Westen wordt vrijdag 15 augustus afgesloten met een dagje uit naar het Cowboy en Indianen Speelreservaat in Coevorden. Alle kinderen trekken dan het T-shirt aan dat ze woensdag geverfd hebben. Iedereen heeft een eigen ontwerp gemaakt en zijn of haar naam op het shirt gezet, zodat ze beter herkenbaar zijn als ze zich gaan uitleven in het speelpark.

Jeugdland Indische Buurt 2014-08-13-05

De kinderen hebben zichtbaar genoten van dit spektakel, maar ook voor de wijkvereniging heeft jeugdland op eigen terrein grote voordelen. “We kunnen de veiligheid van de kinderen beter garanderen omdat we geen drukke straten over hoeven te steken. We hebben nu meer vrijwilligers, bovendien zijn er veel meer ouders en buurtbewoners die spontaan helpen. Het grote aantal deelnemers geeft naar mijn gevoel aan dat de ouders het ook prettiger vinden als hun kinderen in Indische Buurt blijven”, legt Jolanda de Jong uit. “Het is goed bevallen en volgende jaar houden we jeugdland weer in onze eigen wijk.”

Jeugdland Indische Buurt 2014-08-13-34

Een impressie van deze mooie week kunt u bekijken in onze fotoreportage Jeugdland Indische Buurt in het Wilde Westen of wordt vrienden met Wijkvereniging De Vlasakkers op Facebook, daar staan nog meer foto’s.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/08/15/jonge-krijgers-genieten-van-jeugdland-indische-buurt/21279/