Gespierde gezelligheid

Kegeldames tnAan de rand van het Park Hogenkamp ligt het Zwols kegelhuis. Het pand ligt een stukje van de weg af en lijkt niet de plaats op te eisen die het verdient, want aandacht verdient het zeker. Het Zwols kegelhuis behoort tot één van de beste kegellocaties van Nederland. Hier komen verschillende clubs samen, waaronder op de dinsdagavond de damesclub.

De damesclub bestaat al geruime tijd. Om precies te zijn, 45 jaar. Het jubileum is gevierd met een feestelijk uitstapje, want gezelligheid staat voorop bij de dames. “We zijn met de club meegegroeid”, lacht Anneke. Ook zij speelt al jaren mee en voegt er serieus aan toe: “We hebben door de jaren heel wat lief en leed gedeeld.” De sociale contacten spelen een belangrijke rol binnen de club. Wanneer twee dames spelen, doet de rest een ‘bakje’ om de grote tafel en wordt er van alles besproken.

Hoewel de damesclub een groot grijs gehalte kent, oogt de groep fris en fit. “Met kegelen gebruik je al je spieren,” verklaart Nel Niemeijer. Zij is een clublid van het eerste uur en heeft ook een bestuursfunctie binnen het kegelhuis. Nel zou graag zien dat de club weer wat groter werd.  “We hadden ooit tweeëntwintig leden, maar nu zijn dat er nog maar acht. Het zou fijn zijn wanneer er wat jongeren bij kwamen, vrouwen van een jaar of veertig, die zouden er goed bijassen.” Nog leuker is het volgens Nel wanneer een club vriendinnen zelf een nieuwe club vormt.

Kegeldames op de baan

Nationaal
Damesclub De Poedels is op dit moment de enige damesclub.  Dat heeft als bijkomstigheid dat ze in de damescompetitie automatisch kampioen worden.  De dames spelen daardoor in heel het land, maar het blijft vooral een gezelligheid kwestie. In de individuele competitie ligt dat wat anders, de spierballen van de dames spelen daar wel degelijk een rol. De dames die competitie spelen hebben ook hun eigen kegelbal. Belangstellenden die een keertje willen uitproberen of deelname iets voor hun is,  hoeven geen bal aan te schaffen. Speciale schoenen zijn ook niet nodig, je kunt op je eigen gympen spelen.

Kegeldames aan de koffie

Wat is kegelen?
Kegelen kent een historie die heel ver terug gaat. Er werd in eerste instantie niet met een bal, maar met een steen gerold. Door de eeuwen heen veranderde het spel tot de huidige vorm. Op de link naar wikipedia kun je achtergrondinformatie vinden. Naast kegelen is er een soortgelijk spel waarbij je op banen door middel van een bal de pinnen omver wilt gooien: bowling. Er zijn duidelijke verschillen tussen deze spelvormen en bovendien is kegelen een stuk moeilijker. Dat heeft onder andere te maken met de breedte van de baan. In Nederland zijn er bovendien twee soorten kegelbanen te vinden, de Duitse en de Hollandse.

Verschillen op een rijtje

 

Duitse kegelbanen Hollandse kegelbanen Bowlen
Soort bal Kleine lichte bal zonder gat Grote zware bal met één gat Grote zware bal met drie gaten
Soort baan Smalle holle kegelbaan Breedte 30 cm. Op 2/3 uitlopend naar 1 meter Smalle kegelbaan. Breedte 30 cm. Op het einde uitlopend naar 1 meter Brede baan van 1 meter
Aantal kegels 9 kegels 9 kegels 10 kegels
Minimale leeftijd Leeftijd vanaf 6 jaar Leeftijd vanaf 10 jaar Leeftijd vanaf 8 jaar
Moeilijkheidsgraad Makkelijk Moeilijkst Moeilijker
Aantal worpen per beurt Drie worpen Drie worpen Twee worpen

 

Wilt u het ook eens proberen? Dinsdag 16 september kunt u vanaf 20.00 uur terecht in het Zwols kegelhuis. De damesclub zou het maar wat fijn vinden. Hoe meer leden, hoe lager de contributie, want die wordt voornamelijk door de huur van de banen bepaald. Heren zijn uiteraard ook welkom, maar dan op een andere dag, zie de website. Natuurlijk wordt er ook gemengd gekegeld. Bijzonder is een ‘echte’ Herenclub met een ballotagecommissie. Deze club van notabelen is de enige club die een wachtlijst kent.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/09/11/gespierde-gezelligheid/21798/