Bijzondere bijstand als extra ondersteuning

Zwolle logo gemeente TnWonen, kleding, eten en drinken. Het zijn normale uitgaven die we allemaal hebben. Maar soms komen we voor extra kosten te staan. De gemeente wil voorkomen dat mensen met een uitkering of ander laag inkomen dan financieel in de knel raken. Daarom kunnen zij bijzondere bijstand aanvragen.

Bijzondere bijstand is er voor mensen met een laag inkomen, een klein pensioen of een uitkering. U hoeft niet per se een minimuminkomen te hebben. Wel geldt: hoe hoger uw inkomen, hoe lager de bijzondere bijstand.

Wanneer u extra kosten heeft die u niet of niet geheel zelf kunt betalen, komt u mogelijk in aanmerking voor bijzondere bijstand.

De kosten moeten noodzakelijk zijn voor u. Dit betekent dat u de kosten wel moet maken, u heeft geen andere keus. De gemeente Zwolle beoordeelt of de kosten echt nodig zijn en wat hierin uw eigen verantwoordelijkheid is. Zo is het uw eigen verantwoordelijkheid om geld te reserveren voor onverwachte uitgaven. De gemeente Zwolle stelt vast of u in staat was geld te reserveren.

Bijzondere bijstand is bedoeld als laatste mogelijkheid. Soms kunnen kosten ook uitgesteld worden of zijn er andere oplossingen. Als u recht heeft op langdurigheidstoeslag, moet u met dit geld bijvoorbeeld de aankoop of reparatie van een wasmachine betalen. Ook gebruikt u eerst de langdurigheidstoeslag voor het inrichten van uw woning.

Voorwaarden
Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het maakt niet uit wat voor soort inkomen u heeft, wel hoe hoog het is. Ook de waarde van uw bezittingen telt mee. Als u een laag inkomen heeft en u bezit geen waardevolle spullen, dan komt u eerder voor bijzondere bijstand in aanmerking.

Aanvragen bijzondere bijstand
De Afdeling Inkomensondersteuning behandelt uw aanvraag. Om uw aanvraag te kunnen beoordelen moet u het formulier en eventueel de bijlage, volledig invullen en ondertekenen. Ook moet u de gevraagde bewijsstukken bijvoegen.

Lees voor het aanvragen: informatieblad-bijzondere_bijstand.pdf

Zelf het formulier digitaal invullen, opslaan en afdrukken: aanvraagformulier_bijzondere_bijstand.pdf (invulbaar pdf-bestand)

Telefonisch
U ontvangt het aanvraagformulier thuis wanneer u belt naar 14038.

Aanvraagformulier opsturen of brengen
Stuur het ingevulde aanvraagformulier zonder postzegel naar:
Gemeente Zwolle
Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Afdeling Inkomensondersteuning
Antwoordnummer 119
8000 VB Zwolle

U kunt het ingevulde aanvraagformulier ook brengen en een ontvangstbevestiging krijgen:
Werkplein De Lure
Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Hanzelaan 180
8017 JG Zwolle

Moeite met schrijven of invullen
Vindt u het moeilijk om formulieren in te vullen? Stichting De Kern kan u hier bij helpen. Het telefoonnummer is (038) 456 97 50.

Voor meer informatie kunt u hier terecht: Werkplein De Lure

Voor vragen belt u met de gemeente Zwolle, tel. 14038 (lokaal tarief + eventuele kosten mobiele telefoon) of u vult het contactformulier in.

Klachten & meldingen
Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of wilt u iets melden? Klik dan hier voor een overzicht van de verschillende formulieren die u kunt gebruiken.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/09/19/bijzondere-bijstand-als-extra-ondersteuning-3/21906/