Golden Oldie on tour

Studenten tnDieze-Oost heeft haar eigen Golden Oldie on tour: Gré Stappenbeld. Gré (82) is geselecteerd voor deelname aan het theaterproject NU&DAN.  Misschien dat bewoners in Dieze-Oost Gré kennen van kleine optredens in de wijk, maar volgend jaar gaat Gré on tour met een flink theatergezelschap. Drama studenten van het Deltioncollege en een aantal senioren vormen een tijdelijke theatergroep die samen een voorstelling maken. Hoewel ze best een beetje nerveus is verovert Gré een plekje in deze gemêleerde cast. “Die meneer van de selectie zei dat ik precies de persoon was die ze zochten,” vertelt ze trots.

Gré doet haar ontboezeming tijdens de redactiebijeenkomst van de Diezerpoorter.  Ze is liefhebster van toneelspelen en gymnastiek, maar houdt naast haar lichaam ook haar geest jong. Ze heeft nog altijd haar vaste column in de wijkkrant en is wekelijks op de redactiebijeenkomst aanwezig. Hoewel Gré geknipt lijkt te zijn voor een rol, moet ze toch eerst haar acteertalent demonstreren. In de kleine zaal van het Odeon aan de Bleimarkt oefent ze met het aankomend gezelschap en met rode konen van opwinding volgt ze de instructies van de regie. “Het moet grootser, overdreven,” verklaart de dame die de regie doet. “De mensen achterin de zaal moeten het straks ook kunnen zien.”

Wanneer Gré en een studente samen voor de groep staan, beelden ze een stukje tekst uit. De mensen in de zaal moeten kunnen zien wat de bedoeling achter de paar regels tekst is en wat de relatie is tussen de spelers. Wanneer applaus volgt vraagt de regisseuse of de dames het nog eens willen spelen, maar dan met een sterke verdrietige emotie. Huilend staan Gré en de studente tegenover elkaar hun tekst te declameren. Het heeft een hilarisch effect. Het publiek rolt van de stoelen van de lach en Gré is met vlag en wimpel geslaagd. Ze mag meedoen.

Optreden Gré met tegenspeelster

Het theaterproject NU&DAN in een intensieve samenwerking tussen studenten en docenten van de opleiding Artiest Drama van het Deltion College en WIJZ. In september 2014 starten de repetities. Studenten en senioren vormen een tijdelijke theatergroep die samen een voorstelling maken voor kwetsbare senioren en hun mantelzorgers. Het doel van NU&DAN is moeilijke thema’s bespreekbaar maken, zoals sociale thema’s rondom het ouder worden. Deze worden op een luchtige manier aan de orde gesteld en worden tijdens en na de voorstelling besproken. De theatervorm is dus het vertrekpunt voor ontmoeting en een goed gesprek. NU&DAN wil verbindingen leggen tussen verschillende groepen, zoals kwetsbare ouderen, vitale ouderen en jongeren. Begin volgend jaar speelt de theatergroep voor publiek. We houden u op de hoogte.

Gezelschap NU&DAN

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/09/23/golden-oldie-on-tour/21946/