Mevrouw Jansen zingt en vertelt

Mevrouw Jansen tnMariëtte Jansen is een paar jaar geleden in Dieze-West komen wonen en sinds haar verhuizing druk op zoek naar leuke bezigheden in het Zwolse. Zo is zij onder andere actief bij de dahliavereniging aan de Ruusbroecstraat. Via een kleurig boeket ontstaat een eerste contact met de redactie van de wijkkrant. Al snel blijkt Mariëtte over meerdere talenten te beschikken en de redactie kan het niet laten haar te vragen een artikel te schrijven. Onder haar artiestennaam Mevrouw Jansen heeft ze haar ervaringen ‘op papier gezet’ en die willen we graag met u delen.

Sinds 3 jaar woon ik in de wijk Diezerpoort, wijkdeel Bollebieste. Toen ik weer in Zwolle kwam wonen, was mijn grootste wens om een solozang-repertoire op te bouwen en daarmee op te treden. Linksom of rechtsom zou ik in Zwolle iets gaan doen met mijn zang-ambitie; dat wist ik zeker. Waar en hoe en met wie, dat moest allemaal nog uitkristalliseren.

Goed Geïntegreerd
Inmiddels ben ik euforisch vanwege het enorm geslaagde optreden vrijdag op het Open Po-dium van café Oostergo. Blijdschap en enthousiasme van publiek en mijzelf werden één. Ie-dereen zat eerst muisstil te luisteren en ik was goed geconcentreerd bezig. Alles klopte en ie-dereen klapte. Mijn wens komt dus uit. Ik heb de weg naar het podium gevonden en het werkt . Alle moeite, oefeningen, training en les is niet voor niets geweest. Het werkt. I can do it.

Weer Eens Wat Anders
Ik heb mijn gehele Nederlandstalige repertoire opgepoetst en flink uitgebreid. Voor zover mogelijk kies ik voor liedjes met een grappige twist erin. Tussendoor praat ik de boel aan elkaar. Deze keer had ik 4 songs van Jeroen Zijlstra en een van Liselore Gerritsen. De Zijlstra-nummers zijn verassend genoeg. Een flink deel van zijn muziek en tekst, is me op het lijf geschreven. Bovendien begeleidt juffrouw Stappers mij op zo’n soepele, invoelende en muzikale wijze, dat het al niet meer fout kan gaan. Meerdere mensen beweerden naderhand dat ze tijdens het lied over de veerboot, de wiegelende ervaring hadden gehad van op een boot te zitten; het gevoel gewiegd te worden en zo helemaal tot rust te komen was door de muziek in ze gevaren. Dat zoiets mogelijk is!

Verrassingen bij de Vleet
Voor de pauze mocht ik mijn 5 liedjes zingen. Die werden onder meer voorafgegaan door de voordracht van grappige gedichtjes door een droogkomische dichter en door een hilarische act van comédienne Rima Kawuwung. Ik had stijve kaken van het lachen. Ik vond ze beiden erg leuk en vergat helemaal dat ik zelf dadelijk zou moeten optreden. Geert Zomer liet zijn hondje gedichten voordragen. Ik hing aan zijn lippen. Het publiek was dus al ruimschoots aan het lachen geweest en had het al heerlijk naar de zin toen ik mocht optreden.

foto Mv Jansen

Die combinatie en afwisseling van verschillende soorten optredens, werkt op zo’n avond verrassend. Beide BANANAS bleken voortreffelijke zangers en Raven wist ritme, vuur, tempo en klank te combineren tot iets ongelofelijks. Zijn muziek, spatte van de planken.

Oostergo; Actief Achter of Voor de Poort ?
Eens per maand op de 3e vrijdag van de maand is er dit Open Podium in Cafe Oostergo. Happy Max Remmelt regelt het allemaal; hij verzorgt de techniek en de programmering. Hij is bovendien een muzikant in hart en nieren. Schrijft zelf geestige liedjes en zingt ze onder eigen gitaarbegeleiding. Hij staat garant voor een goede sfeer. Er is echter ook vrouwen-, autisten- en onthaastcafé, evenals een smartlappenavond in Oostergo. En dat alles op de drempel van de Diezerpoort, pal tegenover de huidige resten van de stadsmuur; Pletterstraat 1. Vanuit Diezerpoorters-gezichtspunt ligt het Achter de Poort. Wijzelf liggen er natuurlijk voor.

Als de echte Diezer-(stads)poort er nog had gestaan, lag Oostergo nu in de schaduw ervan. En dat dus allemaal vlak om de hoek. Ideaal vind ik het. Oostergo ? De Diezerpoort heeft het.

MEVROUW JANSEN

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/09/27/mevrouw-jansen-zingt-en-vertelt/22031/