Burgemeester Roelenweg maakt slachtoffers

Schuttevaerkade tnDie slachtoffers zijn geen verkeersslachtoffers, maar bomen. Door de gemeente Zwolle is een kapvergunning aangevraagd voor elf bomen aan de Burg. Roelenweg. Deze straat wordt in de plannen van het gemeentebestuur om het centrum van de stad zo bereikbaar mogelijk te maken ‘De stadsentree van Zwolle’ genoemd. De weg wordt verbreed, de fietspaden verlegd en er moet veel groen zijn om de entree zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat laatste lukt niet helemaal en voor de bewoners in Het Noorden is de rust dus ook nog niet helemaal weergekeerd. Er gaat gehakt en gezaagd worden.

Ten tijde van de werkzaamheden aan rotonde, weg en fietspaden, zijn er diverse maatregelen genomen om schade aan de bomen in de omgeving te voorkomen. Dit heeft niet mogen baten. De lindes in de middenberm raken beschadigd. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft dit met de veiligheid te maken: “Door meer ruimte en daardoor veiligheid, toe te kennen aan de fietsers en voetgangers moest er dichter langs de bomen gegraven worden dan oorspronkelijk bedacht. Daardoor zijn er te veel wortels beschadigd, waardoor de vitaliteit zodanig is aangetast dat een volledige doorgroei tot volwassen boom niet meer mogelijk is.”(Burgemeester Roelenweg bomen

De te kappen  lindes zijn volgens dezelfde woordvoerder ondergronds teveel beschadigd om te handhaven, maar door de instabiliteit is er nu ook sprake van  onveiligheid. Wanneer bomen niet meer stevig in de grond staan kun je ze maar beter weghalen uit het verkeer. Waarom dan zo lang wachten? “Dat er niet eerder een kapvergunning verleend kon worden heeft te maken met het vogelbroedseizoen,”  aldus de woordvoerder. De aanvraag voor een kapvergunning van de Iepen heeft een andere reden. Deze bomen worden gekapt omdat er Iepziekte geconstateerd is. Iepziekte is altijd een reden voor kap.

Burgemeester Roelenweg rotonde

De Burgemeester Roelenweg blijft na de kap geen kale bedoening. “Door nu de herplant mee te nemen kan er een sterkere nieuwe groenstructuur in dit gebied aangelegd worden,” legt de woordvoerder uit. En dat is fijn voor omwonenden die van een groene omgeving houden, ook al is de mooie stadsentree vooral bedoeld voor bezoekers. Maar zo mooi als op de ontwerptafel ziet het er nog even niet uit.
Foto’s zijn van fotograaf Sjoerd Moleman

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/09/29/burgemeester-roelenweg-maakt-slachtoffers/21999/