Bijzondere fiets- en wandeltocht start in onze wijk

22700.Heimans-1Houdt u van natuur, dan kunt u meedoen aan een bijzondere fiets- en wandeltocht. Deze gratis tocht vertrekt vanuit onze wijk, vanaf het Diezerplein 33 op 5 oktober om 10.00 uur. De tocht zal ongeveer drie uur duren. De PvdA organiseert deze tocht ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Eli Heimans. Herman Sieben zal als gids de tocht begeleiden: “Ik verwacht twintig tot dertig deelnemers.”

“We komen onder meer langs het geboortehuis van Eli Heimans. In de tijd van Heimans geboorte heette de straat De Dijk. Daarna gaan we naar de stoffenververij van zijn vader, die stond achter de Papenstraat 3-5,” vertelt Herman Sieben.

“Eli Heimans heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van de Nederlandse Mycologische Vereniging. In het Engelse Werk waar de tocht verder naartoe gaat, kijken we naar paddenstoelen en planten in de geest van Eli Heimans.”

Herman Sieben die als gids optreedt, is amateurmycoloog. Hij is afgestudeerd op de geschiedenis van de natuurbeweging en kent de natuur rond Zwolle goed.

Waarom organiseert de PvdA juist deze fiets- en wandeltocht? “Eli Heimans is nooit lid van de SDAP(voorloper PvdA) geweest. Hij was vrijmetselaar en waarschijnlijk politiek te plaatsen rond de ideeën van de Vrijzinnig Democratische Bond. Als hoofdonderwijzer in Amsterdam vond hij het belangrijk dat arbeiderskinderen iets van natuur meekregen. Met de kennis en beleving van de natuur van stadskinderen was het droevig gesteld. Zwolle was rond 1900 een groene stad vergeleken met Amsterdam. Om iets aan de achterstand van de arbeiderskinderen te doen, schrijft Heimans een lesmethode, getiteld ‘De Levende Natuur’, een klein boekje boordevol adviezen om leerlingen in de grote steden in aanraking te brengen met de natuur. Met dit boekje wilde hij bijdragen aan de ontwikkeling en het levensgeluk van de arbeidersjeugd,” aldus Herman Sieben.

Vanaf Diezerplein 33 zal de fiets- en wandeltocht over Eli Heimans gehouden worden.

De fiets- en wandeltocht vertrekt vanaf Diezerplein 33

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/02/bijzondere-fiets-en-wandeltocht-start-in-onze-wijk/22256/

2 reacties

    • herman sieben on 3 oktober 2014 at 17:23

    in de agenda staat dat deze tocht tot 16.00 uur duurt. dat is onjuist. tussen half 1 en 1 is het afgelopen.

    1. Dank voor de reactie en de correctie.

Reacties zijn uitgeschakeld.