Gré geboren voor de bühne

Repetitie NU&DAN tnGré Stappenbeld is na haar geslaagde auditie enthousiast begonnen aan de repetities voor het theaterproject NU&DAN. Iedere woensdagmorgen gaat ze naar de gym en ’s middags om twaalf uur meldt ze zich in de grote zaal van Domusica aan de Radewijnsstraat. Voor een tweeëntachtig jarige een drukke dag, maar ze vindt het zelf wel meevallen. “Het is zo ontzettend leuk, dat ik helemaal niet voel dat ik moe ben.”

In de zaal werken zestien senioren en vijftien studenten van het Deltion college samen aan de voorstelling. Ze doen hun stinkende best om het publiek te plezieren. Dat zijn op dit moment nog de medespelers, maar die schateren het soms uit. De  uitdaging aan de ouderen om te gaan spelen met jongeren pakt zo te zien goed uit. Ondanks het vele plezier wordt er ook serieus gewerkt aan de voorstelling. De instructies van de regisseuse worden direct opgevolgd. Vandaag moeten de spelers goed letten op hun maatjes en reageren op beweging en geluid. Dat maakt de groep dynamisch en de wisselwerking ketst als het ware van de grote spiegels de zaal in. Applaus!

Het is voor theatermaakster, docent en nu regisseuse Gertrude Brijder voor het eerst dat ze een groep begeleidt die voor de ene helft uit senioren en voor de andere helft uit studenten bestaat en ze vindt het hartstikke leuk. Wat er zo leuk aan is? “Iedereen kan veel van elkaar leren. Met de jongelui werk ik vaker en zij hebben toneel- en spelervaring, waar de ouderen veel aan hebben. Maar wanneer het om het uitbeelden van levenservaringen gaat dan hebben de jongens en meisjes nog niet  veel ervaring. Dan kunnen ze veel van de ouderen leren.”

Instructies van de regisseuse

Instructies van de regisseuse

En Gré? Gré doet enthousiast met alles mee. Ze zwaait met haar armen, stampt met haar voeten en reageert op de geluiden in de groep. Schreeuwen, fluisteren, van elkaar af bewegen, of juist naar elkaar toe. Gré doet ondanks haar leeftijd niet onder voor de rest van de groep.  Op de koop toe heeft fotograaf Jarno Kraayvanger een foto van haar en een student gemaakt die gebruikt gaat worden voor het affiche. Onze eigen Golden Oldie uit Dieze-Oost komt in heel Zwolle te hangen. “Ik weet niet wat me allemaal overkomt,” lacht ze, “maar leuk is het wel.”

Lekker samen plezier maken

Lekker samen plezier maken

Goed naar elkaar kijken en luisteren

Goed naar elkaar kijken en luisteren

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/02/gre-geboren-voor-de-buhne/22232/