VV Dieze West maatschappelijk actief

Dieze West logo TnVoetbal vereniging Dieze West gaat goed en doet goed. Van de club die in 1982 in onze wijk werd opgericht groeit het ledental en het aantal teams. Het eerste elftal speelt sinds vorig jaar eerste klasse zondag en het nieuwe jeugdteam zorgt voor verrassingen. Ons kleine cluppie groeit uit naar een voetbal vereniging waar je niet meer omheen kunt. Dan blijft het niet bij gezellig een balletje trappen, dan komen er nieuwe initiatieven. “Bij ons leeft al een tijdje de wens ook maatschappelijk iets te betekenen.”

Aan het woord is Hinneman Slof. Samen met voorzitter Lucien van Peer heeft hij voor een koersverandering binnen de vereniging gezorgd. “Het is algemeen bekend dat er vroeger wel wat op het veld gebeurde dat echt niet door de beugel kon. Dieze West stond bekend als een moeilijke vereniging. Maar nu is dat niet meer aan de orde. We groeien enorm en hebben bijvoorbeeld nu ook een damesteam. De jeugd gaat als een speer en we vonden het tijd worden om ook maatschappelijk een steentje bij te dragen.”


De keus is gevallen op Stichting Empower. “Wilco Voulon van deze stichting is een oud voetbalmaatje van me en de contacten zijn snel gelegd. We weten wat we aan elkaar hebben en denken dat we dit nieuwe project samen kunnen dragen.” Met dit project wordt de samenwerking met stichting Empower bedoeld. VV Dieze West en stichting Empower starten op woensdag 15 oktober 2014 met voetbal voor jongeren met een stoornis in het autisme spectrum. De leeftijd van de jongens ligt tussen de 8 en 16 jaar. De voetbalvereniging stelt al haar faciliteiten beschikbaar, of zoals Hinneman het verwoord: “We bieden ze een veilige plek en een kannetje ranja in de kantine.”

Foto: Pedro Sluiter

Foto: Pedro Sluiter

Professionele begeleiding
Stichting Empower zet een team van acht begeleiders in, die niet alleen geschoold zijn om met jongeren met autisme te werken, maar ook  gediplomeerd voetbaltrainer zijn. Jongeren die aan het project mee willen doen hoeven geen lid van de VV Dieze West te worden en kunnen later in stromen bij een voetbal vereniging bij hun in de buurt.  Voor beide organiserende partijen wordt met het voetbalproject een lang gekoesterde droom in vervulling gebracht.

Voor wie
Over het algemeen is het voor kinderen met autisme moeilijk om binnen een team te functioneren. Maar eigenlijk willen ze wel voetballen in een team met kinderen waar ze in hun eigen buurt normaal ook mee spelen. Daarom hebben VV Dieze West en stichting Empower ook als doel gesteld dat ze de deelnemers aan het project willen voorbereiden om straks in een team in hun eigen wijk te kunnen  spelen. Beide organisaties houden er echter ook rekening mee dat straks de veilige plek aan Het Hoge Laar ook blijvend kan zijn voor sommige jongeren. Ze horen niet thuis bij het gehandicapten voetbal, maar in het reguliere voetbal passen zij ook niet, de groepen zijn voor hen te groot en zijn er teveel prikkels aanwezig. Door die prikkels worden ze overvraagd.

Inschrijven
De deelnemers worden verdeeld in twee groepen, een groep van 7-11/12 jaar en een groep van 12/13-16 jaar. De inschrijving voor het voetbalproject is gestart en er hebben zich al 12 jongeren aangemeld. Wil je ook meedoen? Er is nog voldoende plaats voor deelname. Meld je aan via de website, of neem voor meer informatie contact op met Lex Koelmans of Johan Eshuis.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/09/vv-dieze-west-maatschappelijk-actief/22327/