SWZ renoveert oud gedeelte Indische Buurt

Renovatie IB SWZ TnWoningcorporatie SWZ is drie weken geleden gestart met de renovatie van haar woningen in de Indische Buurt. Aannemersbedrijf Heldoorn B.V. is begonnen aan de even zijde van de Sumatrastraat, waar ze meteen de eerste problemen tegenkomen.

De afmeting van de dakplaten klopte niet, dus is door de aannemer besloten de werkzaamheden aan het dak even te stoppen. De bewoners krijgen een compensatie voor de overschrijding van de renovatietermijn. Dit probleem speelt niet aan de oneven zijde van de Sumatrastraat.

Ook kunnen de werkzaamheden zonder problemen aan de Billitonstraat en de Madurastraat worden gedaan. De klankbordgroep in de buurt is tevreden over de oplossing die de aannemer heeft gegeven. “Binnenkort zullen de werkzaamheden aan de even zijde van de Sumatrastraat weer worden hervat, de woningen zullen van de juiste dakplaten worden voorzien,” aldus de heer Van den Belt van de SWZ.

Renovatie IB SWZ 2014-10-09-02 Sumatrastraat

Speelpleintje aan het begin van de Sumatrastraat

Buurtbewoner Jolanda de Jong vertelt over de renovatie aan haar huis: “Ze zijn op het moment gestopt bij mijn woning wat het dak betreft. Wel zijn ze al bezig in mijn huis met het plaatsen van nieuwe ramen en deuren. Helaas schiet het allemaal nog niet op en zouden ze afgelopen donderdag al klaar moeten zijn. Wij krijgen een financiële bijdrage voor elke werkdag dat ze langer bezig zijn dan de renovatietermijn van dertien dagen. Je hebt inderdaad overlast van veel dingen wat natuurlijk ook logisch is met een renovatie. Ik vind het jammer dat je weinig op de hoogte bent van wat er met je woning gaat gebeuren. Soms wordt er gewoon drie dagen niks aan je woning gedaan of is er juist iets gedaan waar je niks van af weet en waar je het dan niet mee eens bent.”

Renovatie IB SWZ 2014-10-11-01 oude en nieuwe ramen

De nieuwe ramen staan klaar en vervangen de aluminium schuiframen

Op zijn beurt zegt de heer Van den Belt: “De renovatie is een geweldige vooruitgang in het wooncomfort.” De renovatie zal rond de kerst klaar zijn, dan zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Vernieuwde daken,  inclusief isolatie en dakpannen
  • De aluminium kozijnen, vervangen door kozijnen die beter isoleren
  • Nieuwe robuustere deuren
  • Openslaande deuren in plaats van aluminium schuifpui
  • Muurisolatie tegen de oorspronkelijke muur met nieuwe steenstrips
  • Plaatsing nieuwe CV ketels
  • Alle woningen geheel asbest vrij
Renovatie IB SWZ 2014-09-23-01 Sumatrastraat

Daken vervangen in de Sumatrastraat

Voor de renovatie heeft SWZ de bewoners van de drie straten gevraagd wat zij vinden van opknapplannen. Hierna volgt een voortraject in de Vlasakkers, waar SWZ en Heldoorn hun plannen uiteenzetten. Zeventig procent van de huurders gaat akkoord met de plannen. “SWZ vindt de buurt een plezierige, stabiele en homogene buurt. De buurtbewoners wonen vaak al heel lang in deze buurt en hebben een hechte binding met hun buurt,” zegt Van den Belt.

De woningen zullen zodanig worden gerenoveerd, dat ze minimaal vijfentwintig jaar geschikt zijn om in te wonen. Er is dan ook een investering aan gekoppeld. Ingrijpende maatregelen, die moeten in die jaren ook worden terugverdiend. “De woningen worden gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke kenmerken van vroeger, maar het wordt geen historisch monument,” aldus Van den Belt. Heel veel bewoners hebben volgens Van den Belt positief en constructief gereageerd op de plannen en hebben een plezierige en constructieve houding daarbij.

Renovatie IB SWZ 2014-10-11-02 Billitonstraat in oude staat

Billitonstraat in oude staat

Renovatie IB SWZ 2014-09-16-01 Sumatrastraat

20141013_152551 kopie

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/13/swz-renoveert-oud-gedeelte-indische-buurt/22356/