Ruwe bolsters blanke pit

God's Squad tnOp de zijkant van het clubgebouw aan de Ruusbroecstraat staat groot op de gevel: God’s place. Omwonenden zullen al wel gemerkt hebben dat het in God’s Place alles behalve rustig is. Iedere donderdagavond klinkt er motorgeronk en onvervalste rockmuziek uit de geluidsinstallatie. Gods Place is het clubhuis van een christelijke motorclub: De God’s Squad. Eén van de leden verklaart: “Eigenlijk zijn we allemaal ruwe bolsters met een blanke pit.”

Wanneer je binnen een kijkje neemt, oogt het clubgebouw vooral gezellig. Gedempt licht, veel hout aan de wanden en de bar en een aantal gezellige zitjes. Stoer uitziende mannen drinken een biertje, of een mok koffie en praten met elkaar. Dat laatste is erg belangrijk. Behalve een lidmaatschap van een kerk en het bezit van een zware motor, hebben de mannen nog iets gemeen. Ze zoeken steun en vertrouwen. De kameraadschappelijke sfeer in de ruimte is haast tastbaar.

Clubhuis God's Squad

Clubhuis God’s Squad aan de Ruusbroecstraat

De leden zijn over het algemeen flinke kerels in verschillende leeftijden. Baarden zijn in. Gehuld in zwarte kleding en leren jack ogen ze intimiderend, maar wanneer je met ze aan de praat komt merk je dat je met zorgzame types te maken hebt. Zo runt één van de leden een zorgboerderij voor jongeren met een psychische stoornis. Een ander werkt als vrijwilliger in de Zwolse gevangenis. “Ik help met de voorbereiding van de kerkdienst op zondag. Voor sommigen is die dienst een uitje, dan kunnen ze even uit hun cel. Maar dat is prima hoor. Ook wanneer ze alleen voor een bakkie koffie komen.”

Respect
Hoewel de mannen erg sociaal betrokken zijn, wil dat nog niet zeggen dat je met doetjes te maken hebt. Alles behalve. Deze mannen kunnen incasseren en kennen eenzelfde discipline en rangorde als ieder andere hard core motorclub. Je begint als hangaround, waarna je een prospect en uiteindelijk full member kunt worden. Respect speelt een belangrijke rol en de hiërarchie is met name belangrijk tijdens de onderlinge contacten met andere motorclubs. “Maar we zijn hier allemaal gelijk hoor,” verklaart een full member. “Ik kan niet zeggen: Hee, ga jij de WC eens schoonmaken. Ik heb gezonde handen dus dat kan ik zelf ook doen.”

Clubhuis God's Squad stoer en warm

Clubhuis God’s Squad stoer en warm

Via hun sociale netwerken organiseren de leden ook themabijeenkomsten en bijbelavonden. Hoewel je lid van een kerk moet zijn, maakt het niet uit bij welke kerk je aangesloten bent. “Soms verzamelen hier op een zondag na de dienst voor een toertochtje.”  Dus mocht u op een zondagmiddag motorgeronk in de Ruusbroecstraat horen, dan zijn het waarschijnlijk de leden van de God’s Squad.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/14/ruwe-bolsters-blanke-pit/22373/