Groen buurtinitiatief Simon van Slingelandtplein

Tuin Simon v. Slingelandtplein tnHet grasperk voor de eerste flat aan de noordkant van het Simon van Slingelandtplein is opnieuw ingezaaid. De frisgroene grasmat contrasteert met de zwarte aarde van het ronde perk in het midden.  Door het perk slingert een pad van wit zand, waardoor er een groot yin-yang teken lijkt te zijn aangebracht. Dat is toeval volgens Annie: “Het is gewoon vanzelf ontstaan.”

Met het inrichten van een extra stuk groen aan de noordkant van het plein, plaatsen bewoners de figuurlijke kers op de taart. Waar grote shovels graven aan de ene kant, staat een klein groepje dames lekker te wroeten in de aarde aan de andere kant. Planten worden spontaan gedoneerd door omwonenden, of krijgen ze cadeau van vrienden en bekenden. Initiatiefneemster is Vanessa die op nummer 1 woont. Zij heeft de strook grond voor haar woning vol gepoot met groeiers en bloeiers en is duidelijk dol op tuinieren.

Tuin Simon v. Slingelandtplein

Vanessa benadert buurvrouw Annie en stelt haar voor iets te gaan doen met het perk voor hun flat. Na Annie wordt ook buurvrouw Anneke enthousiast gemaakt en ten slotte Margriet. Het viertal pakt de tuinhandschoen op en gaat in gesprek met de gemeente. “Van de gemeente krijgen we toestemming om dit stuk grond zelf in te vullen. Maar de gemeente wil vooral dat het er mooi uitziet en ik ben van de permacultuur,”verklaart Annie.  “Het mulchen (mulchen is de aarde bedekken met organisch materiaal) vindt de gemeente eigenlijk rotzooi.”  Annie plant kordaat en haar handen in de zij: “Ik ben blij met alles dat letterlijk aan komt waaien. Een cadeautje van de natuur.”

Tuin Simon v Slingelandtplein 2

Volgens buurvrouw Anneke is het vooral heel belangrijk dat de tuin van de bewoners samen is. “Mensen komen zelf spontaan planten brengen,” vertelt ze terwijl ze druk is met het uitgraven van het ene en poten van het andere. “De tuin brengt de mensen bij elkaar.”  Dat laatste zal de gemeente in het kader van de participatiesamenleving ongetwijfeld aanspreken. Er wordt binnenkort een adoptiecontract opgesteld dat de dames zullen moeten tekenen. Dat neemt niet weg dat ze al voortvarend aan de slag zijn gegaan. Dankzij het aanhoudende mooie weer kunnen ze al lang van hun tuinproject genieten. Voorbijgangers ook.

Tuin Simon v Slingelandtplein 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/17/groen-buurtinitiatief-simon-van-slingelandtplein/22455/

1 reactie

    • Pieter-Jan on 21 oktober 2014 at 04:02

    Een afknapper, een vage kopie van de stadstuin achter de p steijn str. Moet ineens de hele wijk omgeschoffeld worden tot tuin?! Laat ze een cafe plaatsen.

Reacties zijn uitgeschakeld.