Harry ‘verstand van fietsen’ swingt

Harry Klein Burendag 2014 TnHarry ‘fiets’ is Harry Klein, voormalig medewerker verkeerstoezicht bij de Regio Politie IJsselland. Nu is hij enthousiast fietsenmaker. Net als Harry ten Klooster, erg betrokken bij het wel en wee van medebewoners in Dieze. De beide Harry’s delen niet alleen eenzelfde voornaam, maar kennen elkaar ook goed. Ze hebben wekelijks overleg hoe ze bepaalde buurbewoners kunnen ondersteunen. “Ik heb zelf ook een mindere tijd gehad,” verklaart Harry, “en ik heb begrip voor mensen die van het pad af kunnen raken.”

Waar Harry ten Klooster altijd duidelijk herkenbaar in zijn blauwe Weblog Zwolle jas door de wijk gaat, opereert Harry Klein meer ondergronds. Letterlijk, want hij heeft een heuse fietswerkplaats in de kelder onder de flat waar hij woont. Niet zo maar een kelder, maar een compacte werkplaats die door de beperkte ruimte praktisch en creatief is ingericht. Alles is aanwezig, tot en met een koffiezetapparaat aan toe. “Want de mensen komen hier ook vaak om te praten,” lacht Harry.

Positief
Lachen gaat Harry goed af. Hij is één en al positiviteit. Tijdens het interview roept hij geregeld “Leuk toch” en “Dat is toch prachtig”, of “Daar doe je het voor.” Maar wat doet Harry dan zoal? In de eerste plaats helpt hij mensen met een kleine beurs aan goede fietsen, maar liever nog leert hij ze hoe ze zelf hun fiets kunnen onderhouden. Dat gaat verder dan leren hoe je een bandje kunt plakken. Harry heeft een compleet aanbod van verschillende workshops. “Dit doe ik het liefst”, legt hij uit, “een groep mensen zelf leren waar ze op moeten letten en hoe ze goedkoop voor onderhoud en reparaties kunnen zorgen.”

Harry Klein in zijn fietswerkplaats (foto Harry ten Klooster)

Harry Klein in zijn fietswerkplaats (foto Harry ten Klooster)

Beneden bij de voordeur van de flat hangt een bordje ‘Harry is afwezig’, maar evengoed belt er een jongetje aan. Eerst op de bel van de fietswerkplaats en dan op de huisbel. Via het raampje in de huiskamer wordt er een afspraak omhoog en naar beneden geroepen. Harry wil het ventje niet teleurstellen. Dat betekent niet dat Harry met zich laat sollen. “Ik ben een integer mens en zal nooit iemand laten vallen, maar ik geef wel heel duidelijk grenzen aan. Zijn ze brutaal of respectloos, dan zet ik ze mijn werkplaats uit.”

Spijt
Hoewel Harry gepassioneerd mensenredder en fietsenmaker is, heeft hij toch spijt van een gemiste kans in zijn leven. “Ik heb een stomme zet gedaan, ik had toen met de muziek door moeten gaan,” verklaart hij ernstig. Dat ‘toen’ zijn de jonge jaren die Harry doorbracht in Blokzijl. Zijn hele jeugd staat in het teken van de muziek, of liever gezegd, van de radio. “Wanneer we met de jongens en meisjes naar het zwembad gingen en in een kring om de transistorradio lagen, dan luisterde iedereen naar de muziek. Maar ik luisterde naar de disc jockey.” Het duurt dan ook niet lang en Harry is zelf DJ. Eerst als zendpiraat, maar later officieel. Hij gaat aan de slag bij Klaas Boes van drive-in show Dance Fever.

Harry als DJ (foto uit zijn archief)

Harry als DJ (foto uit zijn archief)

Hoogtepunt
Het wordt een succes. Met een grijns van oor tot oor vertelt Harry over de grote namen van toen waarmee hij samenwerkte. Zo komen onder andere The Fortunes naar Blokzijl en is Harry tot op de dag van vandaag fan van de band. Ook Chiel van Praag komt en Jan Rietman met het NCRV programma ‘Los vast’. Maar het hoogtepunt is toch wel die keer dat de collega van Lex Harding wegens ziekte uitvalt en dat Harry zijn plaats inneemt. Harry Klein is even DJ bij de Radio Veronica drive-in show. “Kijk”, zegt hij terwijl hij een CD tevoorschijn haalt, “ik heb ze allemaal, alle jingles van Radio Veronica. Mijn koffer vol muziek staat altijd klaar. Ik kan zo draaien als het moet en ik wil dat best nog wel een keertje doen.”

Wat doe je dan?
En dat is maar goed ook. Wanneer Harry op een avond lekker in bed TV ligt te kijken, gaat de telefoon. Klaas Boes: “Er is een bruiloft in Frederiksoord (Drenthe) en de band is niet op komen dagen. Of we kunnen draaien.” “Tja”, zegt Harry, “wat doe je dan? Ik dacht: Ik moet ze helpen, en voelde hoe de adrenaline door mijn lijf pompte. Bouw maar vast op, zeg ik tegen Klaas.” En daar gaat Harry. Hup, pyjama uit, kleren aan, scheren en met het koffertje alle trappen af, in de auto en richting Vledder.

Bij aankomst blijkt dat hun spontane optreden erg gewaardeerd wordt en staat er een heerlijke maaltijd klaar. Volgens Harry werd het een bijzonder geslaagde avond. “En daar doe je het toch voor,” voegt hij er nog maar eens een keer aan toe.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/19/harry-verstand-van-fietsen-swingt/22476/