Goede sfeer kenmerkt wijkgesprek Indische Buurt

Wijkgesprek Indische Buurt tnEr zijn hete hangijzers en de renovatie doet stof opwaaien, maar wijkbewoners in de Indische Buurt zijn geen zure gasten. Ze zeggen heel direct waar het op staat, vervolgens luisteren ze goed naar elkaar en naar de argumenten. Het toverwoord van de avond is ‘Harry’. Harry Wilbrink is de bewonerscoördinator die tijdens de renovatie de verbindende schakel is tussen huurders en aannemer. “Harry luistert naar je en doet wat hij beloofd heeft.”

Hoewel iedereen dik tevreden is over de eindresultaten, is de start van het renovatieproject in de Sumatra-, Billiton- en Madurastraat een valse start. Bertus van den Belt van woningcorporatie SWZ en Paul Rosier namens aannemersbedrijf Heldoorn leggen nog een keer uit wat er mis ging en wat er aan oplossingen is aangedragen. “Echt een foutje van ons,” geeft Rosier toe,” dat we in onze plannen geen rekening hebben gehouden met overlast in de straten die achter de renovatiewoningen liggen.” Ook laat Rosier merken echt mee te leven met het effect dat de renovatie heeft op de bewoners. “Het gaat me soms echt aan het hart.” Maar Rosier vraagt ook om begrip. “We hebben een beetje geven en nemen nodig.”

De heren aan deze tafel zijn Bertus van den Belt van de SWZ en Paul Rosier van aannemersbedrijf Heldoorn

De heren aan deze tafel zijn Bertus van den Belt van de SWZ en Paul Rosier van aannemersbedrijf Heldoorn

Christa Scheffer, één van de huurders en lid van de klankbordgroep, zegt heel tevreden te zijn met de aanpak. Zelf gaat ze op pad om bewoners te vragen naar aandachtspunten voor het overleg met SWZ. Ze is dik tevreden over de rol van Harry Wilbrink en de mensen aan tafel knikken van ja en maken instemmende geluiden, wanneer ze de inzet van de coördinator roemt. Stien Sluiter, al vijfenvijftig jaar woonachtig in de Indische Buurt en een bekend gezicht in de wijk, is ook positief. Ze heeft in opdracht van haar huisarts aangegeven dat ze last heeft van COPD en dat ze absoluut geen stof mag inademen. “Dat komt vast wel goed,” verklaart ze met een glimlach. Maar wanneer de parkeerproblematiek aan de orde komt laat de vrolijke dame zich van een andere kant zien.

De dames van SportService Zwolle: Dorien Vogel buurtsportcoach Diezerpoort en Annejet Cramer buurtsportcoach van Holtenbroek/Aalanden

De dames van SportService Zwolle: Dorien Vogel buurtsportcoach Diezerpoort en Annejet Cramer buurtsportcoach van Holtenbroek/Aalanden

Elk voordeel heeft zijn nadeel
Stien vindt het schandalig dat sommige bewoners te beroerd zijn om van de parkeerplaats naar huis te lopen en de boel blokkeren door hun auto pal voor de deur te parkeren. Zodra het woord ‘parkeren’ valt, ontstaat het nodige rumoer in de zaal van wijkcentrum de Vlasakkers. “Bij de deftige lui in de Philosofenallee kan alles, maar bij ons ziet het er niet uit!” roept Stien.

Wijkgesprek Indische Buurt 2014-10-21-11

Wijkmanager Hanneke Valkeman legt uit dat de blijdschap over het niet slopen van de woningen, ook een keerzijde heeft. “Het stratenplan blijft ook bestaan.” Het is een oud stratenplan uit de tijd dat weinig mensen een auto hebben. De problemen worden zowel door wijkbewoners veroorzaakt zoals asociaal parkeergedrag en drie auto’s per huishouden, als door bezoekers van omliggende winkels en instellingen. Zowel de wijkmanager als wijkwethouder Nelleke Vedelaar zijn van mening dat de verantwoording ligt bij de werkgevers van deze parkeerders, maar weten ook niet zo gauw een oplossing aan te dragen.

Sayma Kuipers kondigt het optreden van Leroy aan

Sayma Kuipers kondigt het optreden van Leroy aan

Hilarisch
Hoewel de parkeerproblematiek de gemoederen bezighoudt staat dit wijkoverleg vooral in het teken van de gezelligheid. Leroy Mud opent de avond met het lied ‘Dromendans’ en met een vrolijk “Whoppaaaa” weet deze kleine zanger de toon van de avond te zetten. Leroy heeft meegedaan aan de voorronde voor het festival Stadskids Stars en heeft met zijn song al op het podium van Hedon mogen zingen.

Wijkgesprek Indische Buurt 2014-10-21-09

Dat er veel creativiteit in de wijk is laat ook de diapresentatie zien van Jeroen d’Ailly, opbouwwerker bij Travers Welzijn. Het filmpje dat werd opgenomen tijdens Jeugdland mist ook zijn effect niet. De smoeltjes van de kinderen vertederen een ieder. Hilarisch wordt de avond op het moment dat een bewoonster zegt dat ze trots haar gerenoveerde huis aan haar bezoek laat zien en roept: “Het is net Volendam!” Blijkbaar hebben de klein raampjes dat effect op haar en de meeste aanwezigen moeten er smakelijk om lachen. Het typeert de sfeer van dit wijkoverleg.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/22/goede-sfeer-kenmerkt-wijkgesprek-indische-buurt/22502/