Plaatsen ondergrondse containers heeft voeten in de aarde

Bollebieste containers tnDe Bollebieste gaat ‘omgekeerd’ inzamelen, maar de plaatsing van de ondergrondse afvalcontainers die hiervoor nodig zijn, loopt niet altijd gladjes. Sommige bewoners willen geen container dicht bij het huis en gooien de hakken in het zand. Ook blijken er verschillende kabels te lopen op plekken waar gegraven wordt. Deze week worden opnieuw bakken geplaatst. “De laatste, een stuk of twee, drie,” mompelt de chauffeur van de grote vrachtwagen die een metalen graafkast brengt.

De vrachtwagen staat in de Esdoorstraat en de metalen kast wordt via de Diezerenk naar het St. Jozephplein gereden. Niet met de grote truck, want dat is lastig in de bochten. In het plantsoentje van het St. Jozephplein staat al een man in reflecterende kleding te wachten. Hij helpt mee het gat te graven waar de container in moet komen.

"Een stuk of twee, drie".

“Een stuk of twee, drie”.

Dat graven gaat machinaal en om te zorgen dat de wanden bij het graven niet instorten, wordt er een metalen kast geplaatst. Tijdens het graven zakt de kast mee naar beneden en houdt de zijwanden tegen. Daarna wordt de betonnen bak gestort en wordt de kast weer uit het gat gehesen.

Daar gaat de metalen kast

Daar gaat de metalen kast

Zodra het beton hard genoeg is, wordt de ruimte om de betonnen bak weer gevuld met aarde. Daarna wordt de ondergrondse container in de betonnen bak geplaatst. Klaar voor gebruik. Het stortgedeelte steekt letterlijk fier boven het maaiveld uit. Ook hier was de plaatsing niet echt makkelijk. Er loopt een grote hoeveelheid kabels onder het plantsoen door. Je kunt zien aan de witte strepen op de straat waar de kabels lopen. Op de hoek Diezerenk St. Michaelstraat werden de kabels tijdens het graven ontdekt, waardoor de werkzaamheden onverwacht stopten. Eerst moeten de kabels omgelegd worden, voor de bak erin kan. Een groot gapend gat op de plek waar de laatste container moet komen.

"Kijk, daar leggen de kabels."

“Kijk, daar leggen de kabels.”

container op z'n kant

container op z’n kant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/23/plaatsen-ondergrondse-containers-heeft-voeten-in-de-aarde/22527/