Oud en jong wordt één

NU&DAN.tnNog een paar maand en dan gaat het toneelstuk van projectgroep NU&DAN in première, maar de opzet lijkt nu al te slagen. NU&DAN wil verbindingen leggen tussen verschillende groepen, zoals kwetsbare ouderen, vitale ouderen en jongeren. Kimberly van Keulen, tweedejaars studente aan de opleiding ‘Artiest drama’ van het Deltion College, legt uit wat er zo geslaagd is. “Je merkt dat er eigenlijk geen verschil is tussen de verschillende leeftijden, alleen het uiterlijk. Het is zo speciaal omdat je één wordt.”

Niet alleen Kimberly is enthousiast. Alle studenten lijken het leuk te vinden om met de ouderen samen te spelen. Er wordt heel wat af gelachen tijdens het repeteren en dat is absoluut geen uitlachen. Oud en jong heeft enorm veel plezier met elkaar. Tiemen Smit, ook een tweedejaars student is de jongeman die samen met ‘onze Gré’ op de flyer staat. Hij vindt de voorstelling heel tof. “Dit jaar is extra leuk om dat je met andere mensen samenwerkt. Je komt er achter dat ouderen helemaal niet zo oud zijn. Mijn beeld van ouderen is erg veranderd.”

Het gezelschap

Het gezelschap

De uitspraken van Tiemen zullen Bart Jansen, producent van het theaterproject, vast en zeker deugd doen. Deze ervaren freelance programmamaker heeft bewust voor de samenwerking met WijZ gekozen. “Ik heb interesse in de welzijnskant. Het gaat me om het contact met de mensen. Ik was op zoek naar iets bijzonders waar niet de artistieke kwaliteit op de eerste plaats staat, maar waar je dichter op de huid van de mensen zit.” Volgens Jansen zorgt de mix van oude en jonge spelers ervoor dat het begrip ‘leeftijd’ op een ander niveau komt. “Door deze productie ontstaan andere gesprekken en andere vragen.”

De producent, Bart Jansen

De producent, Bart Jansen

Maar de producent is ook met heel praktische zaken bezig. Zo is er voor het stuk een rolstoel nodig en Jansen zorgt ervoor dat die rolstoel op de dag van de repetitie in Domusica staat. Ook hoorde hij van sommige oudere spelers dat ze moeite hadden met het onthouden van de namen. Hij maakte daarom een groepsfoto en koppelde de namen aan de poppetjes.  Naast praktische zaken helpt hij ook mee met de inhoudelijke kant van de voorstelling, maar het script wordt geschreven door theatermaakster, docent en nu regisseuse Gertrude Brijder.

NU&DAN.3

Het is ondertussen lunchpauze en jong en oud komt bij van alle inspanningen en lachbuien in de kantine van Domusiaca. Jongelui hangen op de grond en barkrukken, terwijl de ouderen een plaatsje zoeken op de zachte banken. Gré Stappenbeld laadt zichzelf weer op met een banaantje. Of ze moe is? “Nee hoor, dit is zo leuk, daar krijg ik heel veel energie van.” Van student Bennie Nieuwenhuis krijgt ze tijdens de lunch een presentje aangeboden. “Namens de hele club,” zegt Bennie. Eerder die middag hebben ze allemaal gezongen voor Gré. Ze is onlangs 82 geworden. Gré straalt en als een echte actrice geniet ze van de belangstelling. Ook heeft Gré een belangrijke rol tijdens de openingsscène. Wat voor rol, verklappen we uiteraard nog niet.

NU&DAN

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/10/30/oud-en-jong-wordt-een/22620/